Витамин D: истината за ролята му срещу Covid

Ранни или ненадеждни изследвания се споделят онлайн, често извън контекста

12:59 | 5 април 2021
Обновен: 13:00 | 5 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

С напредването на пандемията от Covid-19, се появи и много дезинформация - как да се предпазим от него. Част от заблудите съдържат зрънце истина, а пресяването на информацията не е никак лесно, пише BBC.

Защо Витамин D?

Има много средства срещу Covid-19, които се споменават в публичното пространство. Хидроксихлорохин, Ивермектин и Витамин D - са сред препаратите, които бяха проучени или са обект на клинично проучване. Започва се с предположение, че лечението с тях ще бъде ефективно. После се установява, че не е. Това е част от нормалния научен процес. Ранни или ненадеждни изследвания се споделят онлайн, често извън контекста. Това създава объркване, което създава условия за различни теории на конспирацията.

Има някаква логика в твърдението, че Витамин D подпомага лечението или има профилактичен ефект срещу Covid.

Знае се, че Витамин D подпомага имунитета. В Обединеното кралство се препоръчва хората с недостиг на този витамин, да го приемат през зимата или целогодишно. Досега обаче няма нито едно клинично изследване в подкрепа на хипотезата, че по-високи дози помагат за профилактика или лечение на вируса.

Трябва ли да започна да приемам Витамин D?

Според една популярна конспиративна теория правителствата "пестеливо споменават" за ефективността на Витамин D. Но за сметка на това се фокусират върху "ваксините и полицейския контрол". Друга теория е, че витаминът се пренебрегва, защото Световната здравна организация е "подкупена от Big Pharma“.

В интерес на истината, болниците в отделните държави прилагат други евтини, ефективни лечения с доказан ефект, като Дексаметазон (кортикостероид). А самите витамини са многомилионна индустрия.

Какво казват проучванията?

Много проучвания говорят за връзка между Витамин D и по-леките случаи на Covid, но става дума за наблюдения - което означава, че се разглежда какво се случва с хора с по-високи и по-ниски нива на витамин D, без да се контролират други фактори. Наблюдателните проучвания показват, че някои хора с дефицит на Витамин D по-често се разболяват от Covid. Става дума за възрастни пациенти, такива със затлъстяване или с по-тъмна кожа (включително чернокожи и жители на Южна Азия).

Възможно е по-високият риск от коронавирусна инфекция при тези групи да се дължи на ниските нива на Вирамин D, но може влияние да оказват и други здравни и екологични фактори, включително - по-голямата чувствителност към вируса.

"Испанската муха"

Ууниверситетът в Барселона, публикува статия, в която се твърди, че прилагането на Витамин D има зашеметяващ успех: с 80% намаляване на приема в реанимация и 60% намаляване на смъртните случаи от Covid. Публикацията е споделяна много пъти онлайн. Но после възникнаха "опасения относно описанието на изследването", а медицинското списание The Lancet започнa разследване.

Съмненията относно надеждността на данните не бяха тиражитрни така, както статията.

Испанците са давали Витамин D на цели отделения с пациенти с Covid. Критерият е бил тежестта на спмптомите, а не приложение на случайен принцип. Болните от Covid, които са починали, в началото са имали различни нива на витамин, което предполага, че първо са били по-зле.

Анестезиоложката д-р Аурора Балуя, която работи в инензивно отделение в испанска болница, направи преглед за The Lancet на проучването от Барселона . Тя е на мнение, че "екстремният" ефект, за който се говори в статията, "никога не е открит" при общо контролирано проучване, което прави много вероятно резултатът да е пристрастен. Анестезиоложката счита, че макар дефицитът на Витамин D да е „добре установен рисков фактор“ сред починалите интензивни пациенти, „приемът на витамин D не винаги намалява риска“.д-р Аурора Балуя обяснява, че дефицитът често се причинява от нещо много по-дълбоко, като недохранване или бъбречна недостатъчност, които са по-вероятни причини за смъртта на хората, отколкото ниските нива на Витамин D.

Къде е проблемът?

Проблем възниква, когато дадени констатациите се вписват в мирогледа на хората, като например, че „естествените неща не могат да ви навредят“, обяснява проф. Сандър Ван дер Линден, социален психолог от университета в Кеймбридж. В такива ситуации хората са склонни да споделят конкретното мнение с други хора.

Макар онлайн да се срещат различни мнения от страна на любителите на "здраве от природата" и алтернативна медицина и идеологическите антиваксъри, възможни са и допирни точки. Антиваксърите са „тясно свързани с темите - религия, билки и алтернативна медицина, природната общност“, казва проф. Ван дер Линден. Те и хората с интереси към тези теми, биха били склонни да тиражират информация от типа на „не ви е необходима ваксина, просто пийте Витамин D“. И такива постове обикновено не се докладват като антиваксърски.

Витамин D е относително безопасен (но високи дози от него могат да доведат до камъни в бъбреците). Опасността, обяснява професорът, е, когато хората предполагат, че добавката е чудодейно хапче и може да замени ваксините, маските и социалното дистанциране.