Генералният директор на СЗО разкритикува мисията за произхода на Covid-19

Според Тедрос Аданом Гебрейесус изследователите, участвали в 4-седмичната мисия в Ухан, твърде прибързано са отхвърлили хипотезата за изтичане от лаборатория

21:39 | 30 март 2021
Обновен: 21:50 | 30 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Генералният директор на Световната здравна организация заяви, че мисията за проучване на произхода на Covid-19 в Китай е била твърде прибързана в оценката си да отхвърли хипотезата за изтичане от лаборатория, като правителствата на САЩ и други редица други държави се присъединиха към вълната от критиките във връзка с разследването, съобщава Bloomberg

Тедрос Аданом Гебрейесус посочи, че разследването не е анализирало адекватно хипотезата за лабораторен инцидент преди да стигне до заключението, че най-вероятният сценарий е разпространяването от прилепи върху хора чрез друго животно. В днешен брифинг за страните членки Гебрейесус посочи, че е готов да ангажира допълнителни мисии с участието на специализирани експерти.

„Въпреки че екипът е стигнал до заключението, че изтичането от лаборатория е най-малко вероятната хипотеза, тя изисква допълнителни проучвания“, посочи Тедрос. Въпреки че ръководителят на СЗО последователно е заявявал, че всички хипотези са вероятни, за първи път днес той публично коментира вероятността за лабораторен инцидент.

Малко след това редица държави публикуваха съвместно изявление, съгласно което в доклада на мисията е налице „липса на достъп до пълни, оригинални данни и проби“ и призовава за повече прозрачност и навременност в отговор на бъдещи избухвания на огнища.

„Ние подкрепяме прозрачен и независим анализ и оценка без намеса и неправомерно влияние за произхода на Covid", гласи изявлението. 

„Всички ние споделяме опасения относно неотдавна проведеното от страна на СЗО разследване в Китай“.

Четириседмично пътуване

Докладът за произхода на Covid потвърждава казаното от изследователите в средата на февруари след края на четириседмичната им мисия до Ухан, градът в централната част на Китай, където първите случаи на Covid възникнаха в края на 2019 г.

Тедрос беше разкритикуван от администрацията на Доналд Тръмп за прекалено добронамереното си отношение към Китай в ранните дни на пандемията.

Тръмп дори инициира процес за оттегляне на САЩ от СЗО, процедура, която президентът Джо Байдън спря в първия ден от мандата си. Тедрос посочи, че очаква бъдещите проучвания да включват по-бързо и по-добро споделяне на данни - едни от най-острите му коментари, насочени срещу Китай досега.

Поднебесната империя твърдо се противопоставила срещу всякакви предположения за изтичане на патогена от вирусната лаборатория с висока степен на сигурност в Ухан, хипотеза, отправена от Робърт Редфийлд, който ръководеше американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) през първата година от пандемията.

„Без необърнат камък“

„За да се установи произхода на най-ранните случаи, учените ще се възползват от пълния достъп до данни, включително биологични проби, датиращи поне от септември 2019 г.“, заяви Тедрос. 

„Все още не сме открили първоизточника на вируса и трябва да продължим да следваме науката и да не оставим нито един камък необърнат“.

Мисията беше организирана съвместно от СЗО и Китай.

Питър Бен Ембарек, един от ръководителите на мисията, заяви в рамките на пресконференция, че лабораторната хипотеза не е била основният фокус на разследването и затова не й е било отделено същото внимание и работа, както на другите теории. Екипът не е извършил цялостна инспекция на лабораториите, допълни още той.

Подозрението за евентуално лабораторно изтичане в Ухан беше „логична спекулация на всички” в началото на пандемията, но екипът не можа да открие нито едно правдоподобно доказателство в подкрепа на тази хипотеза, допълни още Бен Ембарек.

"Не е невъзможно това да се случило", каза той.

„Това е динамичен процес. Нищо не може да бъде изключено на 100%”.

Извън Китай

Бен Ембарек заяви, че екипът му би бил съгласен да проучи дали произходът на вируса може да е извън границите на Китай и допълни, че "следят маршрута на доказателствата".

„Разбира се, имаше политически натиск от всички страни“, каза Бен Ембарек. 

„Но нямахме проблем да работим в открита среда. Никога не сме били притискани да премахнем критичните елементи от доклада“.

Изявлението, критикуващо мисията, беше публикувано от правителствата на САЩ, Австралия, Канада, Чехия, Дания, Естония, Израел, Япония, Латвия, Литва, Норвегия, Южна Корея, Словения и Великобритания.