Документите с удължен срок на валидност няма да важат извън България

В периода на извънредното положение услугата за издаване на документи няма да преустанови дейност

11:44 | 26 март 2020
Обновен: 11:49 | 26 март 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Срокът на валидност на идентификационните документи за самоличност и свидетелствата за управление на МПС, които изтичат в периода между 13-ти март и 31-ви октомври, се удължава с 6 месеца заради извънредното положение в България. Документите ще са валидни само за територията на страната, обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет Светлана Ценева, директор на Дирекция „Български документи за самоличност“.

По думите ѝ услугата за издаване на документи няма да преустанови работа. Това означава, че по желание гражданите ще могат да си издават нови лични документи и преди изтичането на въведения шестмесечен срок.

Тя обясни, че заявленията за издаване на нови документи са се понижили осезаемо през последната седмица, което показва, че гражданите спазват мерките на извънредното положение.

По време на брифинга след нея взе думата старши комисар Николай Николов, директор на Дирекция „Миграция“. Той заяви, че с влизането в сила на Закона за извънредното положение се удължава с 6 месеца и срокът на валидноста на документите на постоянно и дългосрочно пребиваващите чужденци у нас, както и на гражданите на Европейския съюз (ЕС) и членовете на техните семейства, които пребивават на територията на страната.