Алкохолната индустрия у нас търпи тежки загуби заради коронавируса

Ралица Скорчева, Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, Бизнес старт, 03.04.2020

11:07 | 3 април 2020

Алкохолната индустрия е директно засегната от затварянето на всички заведения. Загубите, които регистрираме до момента, са между 20 и 45% в зависимост от категорията алкохолна напитка. За някои определени марки над 60% е директната загуба в продажби и приходи. Това каза Ралица Скорчева, Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Вредите, които ние понасяме в момента, не са свързани само с директните ни приходи от затворените заведения. Срещаме изключителни трудности и в логистичен аспект с доставките".

Тя обясни, че част от алкохолния пазар е съставен от вносни алкохолни продукти, а затворените граници са дали своето отражение.

"Също така много контейнери останаха в Китай от януари заради епидемията там", допълни Скорчева.

По думите ѝ логистичните трудности не са за подценяване и имат физически затруднения да доставят стоката. 

"Опитваме се да преодолеем всички трудности. Много са ходовете, които сме предприели".

Тя коментира, че загубите не се компенсират от продажбите в магазините.

"Хората са в друго настроение и в магазина гледат да си купят основните продукти. Купуват и алкохолни напитки, но по никакъв начин тези обеми не компенсират загубите от затворените заведения". 

Според нея след края на самоизолацията алкохолната индустрия ще има възможност да се върне към нормалните нива на потребление, продажби и приходи. 

Вижте целия разговор във видеото.