Аутомотив Клъстер България: Можем да произведем големи количества респиратори

Росен Плевнелиев, член на борда на "Аутомотив Клъстер България", Бизнес старт, 02.04.2020

07:50 | 2 април 2020

Ръководството на автомобилния клъстер у нас установи контакт с други клъстери по света, получихме отворен достъп до технологични чертежи и имаме възможност да произведем големи количества качествени респиратори, заяви Росен Плевнелиев, член на борда на "Аутомотив Клъстер България", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В целия свят фабриките буквално спряха да работят. Някои изпратиха работниците в платен или неплатен отпуск. Поръчките намаляха. Не ни чака нищо добро, докато не се възстанови икономическата активност".

"Компаниите в бранша ще се ползват от всички правителствени мерки. Проблемът е в липсата на дългосрочен хоризонт. Понякога сме трети в реда от чакащите доставки", посочи Плевнелиев.

"Опитваме се да трансформираме прозводството и у нас по подобие на Tesla. И в България може да произвеждаме респиратори. Не вярвам, че бързо ще слезем надолу бързо и бързо ще се възстановим. По-скоро известно време ще постоим на дъното", подчерта още членът на борда на "Аутомотив Клъстер България".

"Най-малко три месеца ще са нужни за възстановяване от кризата, а в цялата си фаза тази криза ще трае поне три години".

По темата за схемата 60/40 Росен Плевнелиев уточни, че подходящата според него схема е 60/70 на фона на 30% повече разходи.

"Една от мерките е форсмажор – както в Унгария например. Всички главници и лихви по кредити да се отлагат с едно тримесечие".

"Успяхме да привлечем стратегически инвестиции в този сектор", изтъкна Плевнелиев.

"Изкуствен и естествен имунитет означават поне още година и половина да стоим в социална изолиция, което е невъзможно, затова ще тръгнем към третия изход от ситуацията, и това е промяна в социално-икономическия модел - България на две скорости, което представлява България на рисковата и България на активната група", допълни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.