Експерт: Който има ликвидни средства, той ще оцелее в условията на пандемия

Адв. Валентин Савов, председател на Международната фискална асоциация в България, Бизнес старт, 17.03.2020

11:34 | 17 март 2020
Обновен: 11:38 | 17 март 2020

Считаме, че е от изключителна важност да се удължи приключването на фискалната 2019 г. и срокът за внасянето на корпоративния данък да бъде удължен, за да се даде възможност на бизнеса да регулира разходите си и да поеме глътка въздух. Това каза адв. Валентин Савов, председател на Международната фискална асоциация в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Срокът трябва да бъде удължен поне до 30-ти юни. Бихме предложили също така удължаването да се отнася за подаването на данъчни декларации и плащането на доход на физическите лица". 

По думите на Савов в условията на пандемия всеки бизнес е засегнат.

"Не само затворените ресторанти или обектите в моловете, а всички, които са свързани с тях в сферите на услугите и логистиката, са засегнати. За нас като бизнес е изключително важно да имаме ликвидни средства. Който има ликвидни средства, той ще оцелее в условията на пандемия и криза". 

Той допълни, че е важно да се даде възможност на бизнеса да разсрочи задълженията си към фиска.

"Бих предложил да бъдат отсрочени задълженията за плащане на социални и здравни вноски. Внасянето на съответния ДДС също е голяма тежест за бизнеса, особено в условията на пандемия".

"Искаме да има ангажименти от правителството, че няма да бъдат начислявани лихви за забавено плащане през периодите, в които сме в извънредно положение", подчерта гостът. 

„Във всички страни членки на ЕС се предприемат данъчни мерки за подпомагане на бизнеса, така че той да оцелее. Обикновено мерките се изразяват в разсрочването и отсрочване на ДДС и социални вноски, суспендиране на начисляване на лихви и други“.