Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Финансовата и ликвидната несигурност са към края си

Бисер Варчев, водещ, Insider, Преслав Райков, финансов анализатор, 03.04.2020

20:48 | 5 април 2020

Акциите започнаха второто тримесечие, както приключиха и първото – с още болка. Чисто финансовата и ликвидна несигурност достига края си, благодарение на организираните действия от централните банки. Това заяви Бисер Варчев, водещ на предаването Insider по Bloomberg TV Bulgaria.

"Големите икономики стимулират допълнително пазарите с масивните програми за количествените облекчения. Това обаче не означава, че всичко е приключило. Рисковете за глобалната икономика и ударът върху приходите на компаниите все още не са напълно оценени от инвеститорите. Това само по себе си е типичен модел за кризата".

По думите му пазарите рядко отскачат едновременно, а вместо това възстановяването става поетапно. 

Варчев обясни, че някои от най-хаотичните движения на пазарите са били подсилени от инвеститорите. Те са били принудени да продават чрез предварително програмирани стратегии за търговия, които реагират на скока на волатилността. 

"Големите залози, че чудовищните средства които ще бъдат отпуснати, ще подкрепят покупките на фондовите пазари, не означават непременно, че пазарите не могат да паднат допълнително, тъй като други инвеститори тепърва започват да оценяват икономическите щети"

Гост коментатор на Insider беше и Преслав Райков, финансов анализатор.

Вижте повече във видеото. 

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.