Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Значението на първите и последните 30 минути от щатските борсови сесии се увеличава

Бисер Варчев, водещ на предаването Insider, Insider, 12.01.2020

20:32 | 12 януари 2020
Водещият на предаването Insider Бисер Варчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Водещият на предаването Insider Бисер Варчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сеизмична промяна към инвестиране в ETF и други следящи индексите инвестиционни инструменти повиши значението на първия и на последния половин час от щатската сесия, когато тези пасивни фондове провеждат по-голямата част от активността си. Това накара традиционните „активни“ мениджъри да извършват повече от своята търговия в този прозорец, като така се облагодетелстват от по-добрата пазарна ликвидност. Това каза Бисер Варчев, водещ на предаването Insider.

„Делът на щатската търговия, която се случва между обяд и 2 часа нюйоркско време се сви с повече от 23% за последното десетилетие според Credit Suisse. Като се има предвид ясната траектория на този тренд, с времето може да наблюдаваме сериозно повишение на волатилността в средата на деня“, посочи Варчев.

По негови думи единствен печеливш от това са роботите, тъй като със значително по-малко средства могат да предизвикат големи изменения в цените.

„Първите и последните 30 минути от щатската търговия вече съставляват малко над 40% от целия обем, като преди десетилетие тези проценти бяха под 30%“.

„Посоката в тези последни минути и остротата на движенията могат да бъдат добър ориентир за сентимента на пазара при затварянето на сесията, който обикновено се запазва и при отварянето на следващия ден“, отбеляза Варчев.

Водещият коментира и ролята на алго-трейдинга. Той посочи, че обемът на инвестициите в глобалния алгоритмичен трейдинг ще се увеличи от 11 млрд. долара през 2019 г. до 19 млрд. долара през 2024 г. при годишен темп на растеж от 11%.

„80% от дневния трейдинг обем в САЩ е дирижиран от роботите, така че се получава липса на фокус върху корпоративните резултати, върху перспективите на икономиката и всички получават просто краткосрочни движения на базата на много специфична информация, която се публикувана всеки ден и създава шум“.

„През последната година, а видимо и през първите дни на новата година, роботите продължават да „помпат“ пазарите на север, без да има наличие на здравословна корекция, която да стабилизира пазарния цикъл“, посочи Варчев. Той добави, че все повече хедж фонд мениджъри се опасяват, че когато корекцията настъпи, тя ще бъде драстигна, тъй като отново роботите ще „изпомпват“ пазарите, но този път на юг, мултиплицирайки нормалните пазарни движения многократно.

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.

Вижте целия разговор във видеото.