Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Сигналите за следваща рецесия: Много шум за нищо

Васил Банов, предс. на Асоциацията на трейдърите в България, Insider, 01.09.2019

20:30 | 1 септември 2019
Васил Банов, предс. на Асоциацията на трейдърите в България, и Бисер Варчев, водещ на предаването Insider. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Банов, предс. на Асоциацията на трейдърите в България, и Бисер Варчев, водещ на предаването Insider. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обръщането на кривата на доходността в САЩ се разписа от всички медии като гарантирана криза в много кратък период от време. Това донякъде е така, защото тази крива действително е подала сигнал за приближаваща рецесия последните 7 пъти. Трябва да се отбележи обаче, че след обръщането на кривата следват 18 месеца, през които се наблюдават най-силните движения. Това каза Васил Банов, предс. на Асоциацията на трейдърите в България, в предаването „Insider“ с водещ Бисер Варчев.

„Обикновено след обръщането на точно тези два инструмента - 2-годишните и 10-годишните облигации, индексът S&P се качва с 16% до началото на кризата“.

Гостът коментира публикациите на американския президент Доналд Тръмп в Twitter и доколко лидерът манипулира пазара чрез тях. Според Банов постовете на президента срещат неодобрение, защото са нови и никой не ги в използвал до момента.

„Подходът не е лош, защото информацията достига до всички по едно и също време“.

От значение е и доколко Тръмп оказва натиск върху Федералния резерв, изтъкна Банов.

„Президентът успява да изкриви общественото мнение и централните банкери си дават сметката, че независимостта им може да бъде застрашена“.

Според госта през следващите няколко месеца се очаква достигането на нови върхове от американските индекси.

Криза няма как да се избегне, икономиката е циклична, добави той, като отбеляза, че следващата рецесия вероятно ще  настъпи в края на 2020 г.

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.