Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Анализатор: Биткойнът - хубава идея без покритие

Стоян Васов, финансов анализатор в Exante България, Insider, 04.08.2019

21:00 | 4 август 2019
Стоян Васов, финансов анализатор в Exante България, Insider. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стоян Васов, финансов анализатор в Exante България, Insider. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Зад криптовалутата биткойн не стои нищо - например банка, икономика, фирми. Това е просто хубава идея. Това мнение изрази финансовият анализатор Стоян Васов в предаването Insider с водещ Бисер Варчев.

Гостът коментира и актуалната тема за пазарите тази седмица - понижението на лихвите от страна на Федералния резерв (Фед) с 25 пункта.

"Фундаменталният и техническият анализ като цяло са свързани. Основният лихвен процент е най-лесният инструмент на централните банки, но до него трябва да се прибягва винаги в точния момент. Външният дълг на САЩ не намалява - той продължава да се увеличава и да се гласуват нови и нови заеми, което означава, че икономиката не може да поеме този лихвен процент".

Васов смята, че можем да достигнем нива от 1.10% за евро-долар. По негово мнение ще има поне още едно намаление на лихвения процент.

Корелацията при нулевия лихвен процент в Европа и сегашния лихвен в САЩ

В този контекст биха се очаквали повече инвестиции в Европа, твърди анализаторът, допълвайки, че според него това няма да се случи. "Този инструмент е вече изчерпан. Доста хора - бежанци от страни от Третия свят, които са нискообразовани, се устройват в Германия, Франция, само че те тежат на тамошната система. Може би една от причините, които ги карат да вземат това решение, е евтиното кредитиране. Всъщност те търсят по-добър стандарт на живот на по-близко разстояние", добави той.

"Говорейки за евро-долара, виждаме, че от 2 години няма по-голямо движение от 250-350 пипса максимум в посока нагоре и надолу. Неяснотата на пазара оказва влияние в случая. Голяма част от бизнеса поради тази причина стои настрана".

Строителството отчита прогрес

Недвижимите имоти не могат да се "изпарят", изтъкна Васов, казвайки още, че може да има дребни корелации в цената, но този тип собственост винаги ще има някаква стойност, близка до реалната.

Великобритания и Брекзит

"Напускайки ЕС, Великобритания няма да внася своя дял в общата хазна. Тези средства ще се използват за развитие на тяхната икономика, които ще им донесе повече блага, ако бъдат инвестирани в ЕС".

Златото

При цената на златото в момента се наблюдава дисбаланс - 1405-1410 долара за тройунция, посочи Стоян Васов. И тук несигурността рефлектира, подчерта той.

От своя страна, водещият на "Insider" - Бисер Варчев, открои няколко акцента в това издание на предаването:

S&P 500

Намалението на основния лихвен процент в САЩ от Федералния резерв с 25 пункта донякъде разочарова пазарите, тъй като те бяха ценообразували понижение с 50 пункта, коментира Варчев. "Все пак посланието на Фед остава смесено, и фактът, че седем души от FOMC очакват две намаления на ставки през 2019 г., някак се изгуби в коментарите. Американските индекси бяха подложени на разпродажби, след като председателят на Фед Джером Пауъл предложи да не се предприема нов цикъл на намаляване на ставките. Намалението с 25 базисни пункта бе първото такова на централната банка след повече от десетилетие", уточни той.

ATOS

"Atos - световен лидер в дигиталната трансформация, обяви тази седмица, че е стартирал ексклузивни преговори с акционери от IDnomic, европейски лидер в инфраструктурата за управление на цифровата идентичност, с оглед придобиването им. Този ход ще даде възможност за създаването на основен играч в киберсигурността и управлението на цифровата идентичност и публикуването на Public key Infrastructure (PKI) решения".

Talanx

Talanx е трета по големина в Германия и една от най-големите застрахователни групи в Европа, оперираща в над 150 страни по света, съобщи Варчев, разкривайки, че печалбата ѝ от 720 млн. евро в края на първото тримесечие за период от една година назад отчита ръст от 11% спрямо предходната година. Също така този едногодишен ръст надскача значително средногодишния темп на растеж за последните 5 години от -0,8%, което показва скоростта, с която компанията расте, спомена още водещият.

The Charles Schwab Corporation

"Тя e eдна от най-старите банки и борсов посредник в САЩ. Основана е през 1971 г. от Чарлз Р. Шваб. Компанията е класирана на 13-то място в списъка на най-големите банки в САЩ. Акциите на компанията обаче са недолюбвани от трейдърите на Уолстрийт и цените формират устойчив down trend".