Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Националната музикална академия е предпочитана от много китайски студенти

Проф. д-р Сава Димитров, ректор на НМА „Панчо Владигеров”, "Смарт час", 22.03.2021

20:30 | 22 март 2021
Автор: Александра Попова

В последно време все повече китайски студенти избират да продължат обучението си в България. Интересът към нашите програми е голям. Китайските студенти намират добро отношение и оценяват качеството на обучението ни. Това заяви проф. д-р Сава Димитров, ректор на Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в ефира на предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

Проф. д-р Димитров коментира и 100-годишния юбилей на НМА. 

„На 21 юли 1921 г. с указ на цар Борис е обявено създаването на „Държавната музикална академия“ .През годините името и абревиатура й се променяла многократно. През 1954 година става „Държавна музикална академия“ до 2006 г., когато името й се променя на Национална музикална академия Проф. Панчо Владигеров. 13-март е рождената дата на професора и нашият патронен празник съответно.“

Пандемията доведе до промени в начина на преподаване, но онлайн формата на обучение има и своите плюсове.

"Въведохме нови методи. Длъжни сме максимално бързо да се променяме, за да не загубим желанието на нашите студенти да работят с нас. В момента начинът за концентрация на преподавателите и студенти е различен. Трябва по един много по-специфичен начин да се предава информацията. Тази комуникация в момента е много по-качествена. Самите преподаватели усещат, че дават много повече информация и пояснения, именно поради липсата на прекия контакт."

По думите на ректора на НМА българските музиканти успешно се реализират на световната сцена.

„Нашите инструменталисти, в частност цигуларите, са водачи на повече от 76 водещи оркестри в целия свят. Друг пример са оперните сцени – почти няма спектакъл, в който водещата роля да не е българско име. Третият пример е свързан с реализацията на нашите диригенти, които се занимават с теоретичната част на музикалното образование и са водещи специалисти в съответните издания“.

Официалната програма започва на 23-ти май, когато всички наши академични състави ще излязат на сцената на зала „България“, за да открием фестивала „Софийски музикални седмици, заяви гостът в предаването.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Смарт час“ гледайте тук.