Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Космическото образование в България - мисия възможна

Тихомир Димитров, основател и изпълнителен директор на Space Academy, Смарт час, 08.02.2021

20:30 | 8 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Образованието е основен стълб на едно обществото и нашата цел е да се включим в космическото образование на деца и младежи в България, заяви Тихомир Димитров, основател и изпълнителен директор на Space Academy, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова. 

"Който иска да се занимава с космически науки, има много поле за изява"

"Космическия науки не са достатъчно добре заложени в образователната система на България и това беше причината да основа Космическата академия за деца. Използваме периода в момента, когато нямаме присъствени занятия, за да разработваме нови програми за учениците си, когато всички се върнем към нормалното", каза гостът.

"Космическият пазар е изцяло нов и очаква да бъде покорен. Човечеството обаче изобщо не е готово за това, което може да открие в Космоса. Ние се стремим към приключения на Марс и Луната, но съществува реална опасност да не сме подготвени за това какви ще се икономическите последици за нас тук на Земята".

„Пандемията се опита да повлияе на развитието на космическото дело, но за наша радост неуспешно. Следващият марсоход, който ще кацне на територията на Червената планета, Рerseverance се разработваше в рамките на 10 години и именно пандемията се превърна в последната пречка, като на членовете от екипа, който го разработваше, се наложи да преминат към работа от домовете си“, заяви Тихомир Димитров.

„Представете си какво е да тестваш тази машина онлайн. Разбира се и в лабораторията, трябваше да има хора, койота да го опаковат в капсулата, с която той в момента пътува и трябва да кацне на Марс на 18 февруари. Неговата задача е да намери директни останки от живот, както и научни разработки, като създаването на кислород, защото това ще е нужно, когато хората пътуват до Марс“.

През 2021 г. Илон Мъск ще доближи човечеството с още една крачка към заселването на Марс, защото той строи в момента най-големия космически кораб, който някога е произвеждан. При евентуални успешни тестове на този кораб на Земята с него може да бъде извършен реален полет през 2026 г., смята Димитров.

„От началото на новия век големите космически играчи взимат много мерки космическите кораби да са възможно на-безопасни и ракетите, които ги изстрелват да са на много високо ново, така че опасности има, но с много симулации извършването на такъв полет е напълно постижимо. Възможно още в нашия живот ще станем свидетели на посещения на Марс, а съвсем със сигурност човек ще се върне отново на Луната“.  

"Ние сме още в зората на космическата индустрия", допълни Димитров.   

Целия разговор вижте във видеото .

Видеа с всички гости на „Смарт час“ може да видите тук.