Алекс Лазаров: Трудно се изгражда кариера в тениса, но има начин да си успешен

Алекс Лазаров, тенисист, Смарт час, 18.01.2021

20:35 | 18 януари 2021
Обновен: 09:57 | 27 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Алекс Лазаров: Трудно се изгражда кариера в тениса, но има начин да си успешен

Тенисът е много изискващ спорт и ако не си отдаден на 100%, няма да как да бъдеш успешен. Не съм имал много приятели, с които да играя и да се виждам, но не съжалявам за избора си. Това разказва четвъртата ракета на България Алекс Лазаров в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

„Трудно се изгражда кариера в тениса, всеки фактор извън корта оказва влияние на работата, включително психическата нагласа и емоционалното състояние“, споделя Лазаров.

Когато е на 12, резултатите започват да се забелязват и взима категоричното решение да се посвети още по-сериозно на спорта.

Според Лазаров няма формула за успех, а всичко се свежда до сериозна работа и професионализъм.

Тенисистът отказва образование в Харвардския университет, в името на това да бъде професионален състезател. 

„Професионалната ми кариера щеше да приключи в момента, в който подпиша с тях да играя за техния университетски отбор за няколко години. Но в този спорт трябва до към 24 години да си се доказал като тенисист в световната ранглиста, защото след това става все по-трудно“, обяснява решението си Лазаров.

Роден е в Маями, а детството му преминава в много пътувания с родителите му, които накрая се връщат в България. Тренира от малък, което по думите му го е накарало да порасне по-бързо.  

Средно около 5 часа от ежедневието му преминава във физически тренировки и на корта.

„Заради Covid-19 като цяло турнирите са много ограничени. За сравнение мога да кажа, че миналата година по това време имаше около 10 турнира в рамките на седмица, а сега има само два“.

Алекс Лазаров сподели и за тежкия момент, който е изживял, когато ден преди турнира Sofia Open миналата година, се разболява от коронавирус.

„Този турнир е много специален за мен, там играх най-добрия си тенис през годините. Цяла година се подготвях за този психически и точно преди турнира се разболях, което беше сериозен удар под кръста. Този момент за мен беше психически тест и ме научи да не се настройвам негативно към ситуации, които са извън моя контрол“, коментира тенисистът.  

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Смарт час” гледайте тук.