Как протича образователният процес седмица след завръщането на учениците в класните стаи?

Д-р Росица Врабевска, управител на ЧСУ "Цар Симеон Велики", Смарт час, 11.01.2021

20:34 | 11 януари 2021
Обновен: 20:38 | 11 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Нашите ученици и учители бяха много щастливи да се върнат в класните стаи, за момента няма отсъстващи и болни, всичко е абсолютно спокойно. Това заяви д-р Росица Врабевска, управител на ЧСУ "Цар Симеон Велики", в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

Врабевска коментира темата по повод възстановяването от 4 януари на присъствените учебни занятия след разхлабването на част от мерките срещу коронавирусната пандемия у нас. 

Според нея хибридното обучение - редуване на онлайн и присъствена форма, е по-добрият вариант за по-големите ученици.

Врабевска разказа и за иновациите в образователния процес. Тя даде за пример проблемно-базираното обучение, при което учителят трябва да представи тема, по която учениците да започнат да мислят.

“Начинът, по който трябва да накараш децата да работят по дадена тема и да решат проблем, е изкуство”.

По отношение на модела STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Maths) Врабевска отбеляза, че той винаги е бил част от българското образование. “Въпросът е по-скоро концепция - да се постави ударението върху тези науки и начина, по който се преподават”, обясни гостът.

“Говорим за фокус върху природните науки, който не е само за профилираните паралелки”.

Тя обърна внимание на необходимостта от индивидуален подход към децата, така че да може да се откриват техните силни страни и таланти и да се работи в тази насока.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Смарт час” гледайте тук.