Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Космическите науки ще спасят човечеството от изчезване

Тихомир Димитров, основател и главен изпълнителен директор на Space Academy, Смарт час, 25.11.2019

20:30 | 25 ноември 2019

Космическите науки ще спасят човечеството от изчезване. След време идните поколения ще гледат обратно към реалността в момента и ще виждат от перспективата на бъдещето историческото значение на случващото се в момента, коментира Тихомир Димитров, основател и главен изпълнителен директор на Space Academy, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Поптанасова.

"Space Academy е проект, който реших да създам през 2016 г., след като посетих програмата "Космически науки" в САЩ през 2015 г. Тя представлява е тримесечен курс, който събира 120 души от цял свят и ги запознава с най-новото от космическата индустрия".

"Астрономията и астрофизиката разказват за устройството на Космоса. Другите науки са астронавтиката и космическото инженерство", разкри гостът.

Тихомир Димитров сподели, че децата задават въпроси колко възрастна е Вселената, колко голям е Космосът, какво има в Слънчевата система и др.

"Освен в рамките на тези програми занятия от такъв характер се провеждаме и в частните училища".

От думите на госта стана ясно, че децата получават информация по няколко канала, включително лекционна част и проекти като създаване на собствена звездна карта.

Гостът уточни, че директорите са много отворени към инициативи от такъв тип, просто се намират в рамка, която спазват.

"Живеем в уникално време, в което нашите деца в България могат да участват в световната космическа индустрия. В момента плановете на Европейската космическа агенция и НАСА са през 2024 г. да стъпим обратно на Луната...".

Вижте целия разговор във видеото.