Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Международното състезание Young Car Mechanic вдъхновява младите автомеханици

Христина Христова, Интер Карс България, Смарт час, 03.06.2019

21:00 | 3 юни 2019
Обновен: 05:21 | 4 юни 2020
Христина Христова, Интер Карс България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Международно състезание Young Car Mechanic, организирано от Inter Cars S.A., е предназначено за ученици от професионални технически гимназии и цели да популяризира професията на автомобилния механик сред младите. Състезанието се проведе в Полша, като страната ни бе представена от Кристиан Александров, Николай Петаларев и Ерен Осман, който спечели отличието "Най-добър млад автомеханик в Европа".

Поздравявам тримата участници на международния финал в Полша. Успехът им е много голям. В неофициалното класиране по точки между всички нации нашият отбор се класира на трето място, а български участници в международния финал има за втора година поред. Ерен бе на първо място, а Кристиан и Николай бяха на - 12 и 10 съответно. Наградният фонд за първите трима представители е 25 000 евро, като за първо място са 12 500 евро и се разпределят между учителя, ръководителя и самото училище. Идеята на тези средства е да се използват постепенно за иновации. Тези момчета са победители от националното състезание. Тази година в него взеха участие 192 деца от 48 професионални гимназии в страната. Това заяви Христина Христова, Интер Карс България, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

"С международната състезание основно целим да представим пред младите хора възможностите за реализация в тази професия, да открият мотивация да изучават това и да се развиват в тази посока".

Професията е една от тези, които ще се развиват в комбинация с новите технологии, твърди Христина Христова. "Този сектор расте и търсенето на работни места се увеличава. Има недостиг на инженери. Затова чрез това състезание се опитваме да насочим младите хора към тази област", спомена още тя.