Гръцкият пример за привличане на деца в музеите или как историята среща технологиите

Йоанис Кутуляс, историк, координатор на екипа към Музей на Акропола, Смарт час, 27.05.2019

21:40 | 27 май 2019
Йоанис Кутуляс, историк, координатор на екипа към Музей на Акропола. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Йоанис Кутуляс, историк, координатор на екипа към Музей на Акропола. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Децата често възприемат музеите като нещо скучно. Използването на технологиите е подходящо решение за преодоляването на тези им възприятия. Това каза Йоанис Кутуляс, историк, координатор на екипа към Музей на Акропола, в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

Кутуляс посочи, че децата в Гърция са много близо до историята, защото тя е силно застъпена в образователната им програма. Той отбеляза, че те често посещават музеите.

"Имаме 14 различни образователни програми, които обхващат отделните нива на образованието - от обучението в детската градина до гимназията". 

Една от програмите включва използването на таблети и специални очила и се нарича "В диалог с артефактите на музея", посочи Кутуляс. Тя превръща учениците в млади археолози и затова е много предпочитана от тях, добави той. 

Гостът разказа и за използването на новите възможности при посещения на деца в музея.

Използването на таблети и телефони е много подходящо за децата, защото те живеят в сферата на технологиите. Те са подходящ опит за представяне на съвремието, като това им помага да разберат и портретите в музея, да направят сравнение“.