Учениците се интересуват от промените в климата, но темата е засегната повърхностно в учебниците

Евгения Ташева, Сдружение "За Земята" и Мартина Карагьозова, "Петъци за бъдеще", в "Смарт час", 07.03.2022г.

20:35 | 7 март 2022
Обновен: 22:25 | 7 март 2022
Автор: Зорница Крушарска

Темата за промените в климата е засегната повърхностно и недостатъчно в учебниците на българските деца. Това стана ясно от прегледа на учебното съдържание, който ние направихме. Според нас фокусът трябва да бъде изцяло преобърнат и климатичните промени да стоят в основата. Освен това информацията в учебниците трябва да бъде актуализирана съобразно последните научни проучвания. Това каза Мартина Карагьозова от "Петъци за бъдеще", в предаването "Смарт час" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

От резултатите от анкета, която направихме с ученици в гимназиалния етап на обучение стана ясно, че всички се интересуват от темата за климатичните промени. Но учебното съдържание по темата е повърхностно, често е в края на учебниците и понякога не се стига до него. Нещата са написани толкова сухо, че трудно могат да заинтригуват някого.

От миналата година започнахме кампания за въвеждане на климатично образование във всички български училища. Изготвили сме основна рамка как трябва да изглежда образованието за климата. Имаме комуникация с министерство на образованието и очакваме да започнем да изготвяме програмата в детайли.

"Има учители, които са силно ангажирани с темата, но е нужно да се инвестират време и усилия, така че учителите да бъдат подготвени".

„Трябва да върнем учениците към уважението и любовта към природата,  така че те да бъдат закрилници на природата. Това ще ни помогне в следващите години да ограничим тежките ефекти от климатичните промени", каза Карагьозова. 

Сдружение "За земята" организира състезание, с което желае да доближи темата за климатичните промени до младите хора. В състезанието „В крак с климата” може да участват ученици на възраст между 15 и 19 години. Как действаме в ежедневен план, какво всъщност знаем за климатичните промени, какъв си представяме света през 2050 година – това са част от въпросите в това състезание, за което разказа Евгения Ташева от сдружение "За Земята", също гост в предаването "Смарт час" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

В състезанието може да се участва индивидуално или екипно, а тийнейджърите могат да изберат какво предизвикателство им допада в сферата на енергия, отпадъци или комуникация. Темите са спестяване на енергия, енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници, намаляване и избягване на отпадъците. Освен това наблягаме на уменията за комуникация, които са изключително важни в наши дни, посочи Ташева. 

Първото предизвикателство се нарича „разбираема наука” и е насочено към хората, които имат повече интерес към научната литература и ще трябва да преразкажат една научна статия на разбираем за техните връстници език. Има посочен списък от примерни статии, които могат да се ползват.

Имаме и една много симпатична задача, която се казва „футурист” и това е как си представяме света през 2050 година. Участниците могат да се изразят по какъвто начин желаят – чрез видео, рисунка, колаж от снимки, есе, стихотворение, дори танц. Друго предизвикателство е да се направи одит в дома или в училището за това колко отпадъци се изхвърлят и да се търсят начини да се спестят някои от тях или да се избегнат, разказа гостът. 

„Имаме една индивидуална задача, която цели събиране на фотографски материали от санирането в България”.

На сайта на сдружението има повече подробности за предизвикателствата.

"Голямата награда е соларна инсталация за зареждане на устройства, която може да бъде поставена в училище, чийто ученици са участвали в състезанието, а иначе сме подготвили над 200 награди", каза Ташева и припомни, че срокът за изпращане на материалите е 22 март.

„Стремим се това състезание да стане традиция и да се повтаря всяка година”.

Още по темата как присъства климатичното образование в училищата в България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Смарт час” вижте тук.