ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Иновации в строителството: конопена вата, изолация от слама, суха екобоя

Добромир Машев, предприемач и специалист по строителна химия, "ИмоТиТе", 7.11.2021 г.

21:23 | 7 ноември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ново поколение устойчиви материали се радват на силен интерес в страни с традиции в екологичното строителство като Германия, Франция, Белгия и Нидерландия. Става въпрос за глинени мазилки, сухи екобои, изолации от коноп и от слама. Фирмите производители на тези материали отбелязват по 30-40% годишен ръст на продажбите. Това заяви Добромир Машев, предприемач и специалист по строителна химия, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.


Българи отглеждат индустриален коноп в Румъния, след което изнасят суровината за Нидерландия и там се произвежда конопена вата. Тя има много по-добри топлоизолационни свойства от каменната вата и продуктите от полистирол, обясни гостът. Той съобщи, че е част от екип, който разработва сламени изолационни панели. Такива вече се произвеждат в други страни от Европейския съюз.


„Основното предимство на изолацията от слама е, че за производството й е нужно малко енергия. България има огромен потенциал да се превърне в производител на устойчиви строителни материали предвид развитието на земеделието в последните години.“


Високите цени на електроенергията и на природния газ водят до поскъпване на конвенционалните строителни материали. А бурното развитие на екологични материали ще доведе до оптимизиране на производството и спад в себестойността. В един момент цените на устойчивите материали ще се изравнят с тези на стандартните и това ще бъде стимул за използването им от архитекти, строители и собственици, обясни Машев.


„Конвенционалната производствена система трябва да бъде революционизирана, за да има устойчиво строителство.“


Сухите екобои са друг пример за бързо навлизащ екоматериал на пазара. Те се продават в прахообразен вид и се разреждат преди боядисване. Събеседникът даде пример с фабрика за шоколад, която е използвала екобоя за произведствените помещения, тъй като стандартната боя влияела на вкуса на шоколада.


Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.