ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Производството на топлоизолации не спря и в най-тежката фаза на пандемията

Тодор Недев, управител на „Аустротерм България“, ИмоТиТе, 18.07.2021

21:15 | 18 юли 2021
Обновен: 15:55 | 21 юли 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Новите тенденции при топлоизолациите са свързани с подобряване на рециклируемостта в съответствие със зелените цели и амбиции на Европейския съюз. Най-разпространените топлоизолационни плочи се правят от екструдиран полистирен (XPS) и експандиран полистирен (EPS). Изолациите от XPS вече са 100% рециклируеми, технологиите напредват и при експандирания полистирен (стиропор). Това заяви Тодор Недев, управител на „Аустротерм България“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Недев цитира германски научен институт по опазване на околната среда, чийто изчисления показват, че един квадратен метър фасадна топлоизолация (когато е направена добре) пести 24 кг емисии въглероден диоксид годишно.

„Това е много по-добър начин да запазим сега, веднага, природата от излишни въглеродни емисии. Ако посадим две дървета, ще са нужни десетилетия, докато достигнат средната големина и погълнат тези емисии.“

Пандемията създаде проблеми в производството на топлоизолации, но въпреки това не спряхме работата в заводите ни в София и Айтос, обясни Тодор Недев. „В първите месеци на корона кризата - март, април, май 2020 г. - една цяла смяна отсъстваше. Имаше момент, в който бяха останал сам в офиса: половината бяха болни от COVID-19, другата половина – от грип“, допълни гостът.

В последните месеци се наблюдава поскъпване на повечето строителни материали, като този процес не подмина и топлоизолациите, каза управителят на „Аустротерм България“.

„Суровината, която се използва, е петролен продукт (производен на стирена) и когато цената на петрола се покачва, това се отразява и на разходите за производство на топлоизолации. От декември м.г. до април т.г. цената на суровината се повиши с над 100%.“

Тодор Недев говори и за новите топлоизолационни плочи на компанията Resolution, които са направени от твърда резолова пяна. Те са с много нисък коефициент на топлопреминаване и по-добър клас на горимост.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" гледайте тук.