ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Кога ще има европейски пари за саниране на къщи?

Цвета Наньова, изпълнителен директор на Българо-австрийска консултантска компания, ИмоТиТе, 07.02.2021

21:15 | 7 февруари 2021
Обновен: 21:19 | 7 февруари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Досега в България не е имало публична подкрепа за обновяване на еднофамилните сгради, които представляват близо половината от обитаваните целогодишно жилища в страната. На последно място сме в Европа по този показател, а процесът е напреднал в много страни, включително съседни. Надявам се санирането на къщи да стартира в следващите години в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. Това сподели Цвета Наньова, изпълнителен директор на Българо-австрийска консултантска компания, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

До 2050 г. ще бъдат обновени 60% от съществуващите жилищни сгради и под 20% от нежилищните в България. Това e заложено в приетата преди дни от правителството Дългосрочната национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради до 2050 г. Необходимата инвестиция ще бъде над 25 млрд. лв.

В следващия програмен период на ЕС /2021-2027 г./ България ще разчита на близо 2 млрд. лв. от европейските фондове и програми. По Плана за възстановяване и устойчивост се предвиждат близо 1,4 млрд. лв. за обновяване на жилищните сгради и още 300-400 млн. лв. за нежилищните. Към тях ще се прибавят 200-250 млн. лв. от кохезионните фондове.

„Тези пари няма да са достатъчни, затова в дългосрочната стратегия се предвижда привличане на частен капитал. Трябва да бъде създаден Фонд за декарбонизация, с който да се създадат предпоставки за привличане на частни средства. Страхувам се, че в момента няма дискусия по темата, нито реални планове.“

Обновяването на жилищния фонд ще става с мерки за саниране, каквито се прилагат от няколко години по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

В дългосрочната стратегия се предвижда държавата да преустанови поемането на 100% от разходите за саниране и да се премине към режим на съфинансиране. За съжаление, това не се предвижда в следващите години, точно обратното – отново се залага на 100% финансиране от държавата. Така обаче парите ще стигнат за по-малко сгради, обясни Наньова.

„България е единствената европейска страна, в която държавата поема 100% от разходите за саниране. В ЕС обикновено публичната подкрепа е под 50%. Включването на собствениците в България трябва да става постепенно, като доскоро нагласите на управляващите бяха на първи етап хората да поемат 10-20% от разходите.“

Големият процент необитавани жилища бави санирането у нас. В София пустеят близо 24% от апартаментите и къщите, но този проблем е сравнително лесно решим, каза Наньова.

„МРРБ е предприело стъпки за промяна в Закона за управление на етажната собственост, с които се очаква да се засили отговорността на собствениците. Ако едно жилище не е обитавано, това не значи, че то няма собственик и той няма съответните отговорности.“

Европейски пари за подмяна на асансьорите трудно може да се очакват. Асансьорите са свързани най-вече със сигурността на обитаване, а не толкова с енергийна ефективност. Но българската държава, ако реши, може да насочи публичен /национален/ ресурс за подмяна на асансьорите, добави Цвета Наньова.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" - гледайте тук.