ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Арх. Ивайло Петков: Ще предложим плаващи параметри на застрояването в София

Арх. Ивайло Петков, зам.-председател на Комисията по устройство на територията към СОС, ИмоТиТе, 24.11.2019

21:32 | 24 ноември 2019
Арх. Ивайло Петков, зам.-председател на Комисията по устройство на територията към СОС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Арх. Ивайло Петков, зам.-председател на Комисията по устройство на територията към СОС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ще предложим промени в Общия устройствен план на София, с които да се въведат плаващи параметри на застрояване и така да се затрудни постигането на максимална разгъната застроена площ върху даден терен. Това обяви арх. Ивайло Петков, новият зам.-председател на Комисията по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика към Столичния общински съвет, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Петков посочи, че идеята е следната: във всяка устройства зона в София да има минимална и максимална стойност на плътност на застрояване и коефициент на интензивност (кинт). По негови думи максималното ниво ще съвпадне със сегашното пределно допустимо ниво на строителните параматри, определен в специалното приложение към ОУП.

"Но в бъдеще строителните предприемачи, които искат да постигнат „тавана“ на застрояването, ще трябва да извършат определени дейности в полза на обществото – ремонт на сграда паметник на културата и др.", обясни арх. Петков.

"При новата минимална граница на строителните параметри предприемачите ще могат да реализират инвестиционните си намерения без изискване за допълнителни дейности".

"В София няма презастрояване, а има безразборно строителство", каза арх. Ивайло Петков. Според него това се дължи на наслагване на процеси от началото на прехода.

„Трябва да се консолидира голяма част от архитектурната, урбанистичната и инженерната гилдия у нас, за да се разрешат текущите казуси“, допълни Петков.