ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Какви са вариантите за нов национален стадион в София

ИмоТиТе, 02.06.2019 г.

22:30 | 2 юни 2019
Автор: Георги Карамфилов
Национален стадион „Васил Левски“ Снимка: Национална спортна база
Национален стадион „Васил Левски“ Снимка: Национална спортна база

Темата с изграждането на нов национален стадион в София става все по-актуална с оглед обещанията на премиера Бойко Борисов и амбициите на страната ни за споделено домакинство на Световно или Европейско първенство по футбол. Какви са опциите за сега пред Столична община, коментира водещият на предаването „ИмоТиТе“ Христо Николов.

„Някои от вариантите са за строеж на нов комплекс в близост до летище София от един от кандидат-концесионерите, изграждане на нов стадион в близост до зала „Арена Армеец“, реконструкция на стадион „Васил Левски“ или реконструкция на стадион „Славия“.

Главният архитект на общината Здравко Здравков каза в интервю за предаването, че инвеститори на този етап не се обсъждат, а идеите за нов стадион ще бъдат избрани от Спортното министерство.

Направление „Архитектура и градоустройство“ съдейства на Министерството за оформянето на различните варианти, тъй като темата не засяга само спорта, а има отношение към целия градоустройствен план.

„Един от проблемите на стадион „Васил Левски“ в момента е, че блокира за голям период от време центъра на столицата, когато се организират различни мащабни спортни събития“.