ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Български предприемач строи селище в Занзибар с концепция за „арт лукс“

Калоян Георгиев, предприемач, ИмоТиТе, 14.04.2024 г.

18:42 | 15 април 2024
Обновен: 09:50 | 16 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Предприемачът Калоян Георгиев развива два курорта в Занзибар и започва да строи ваканционно селище на архипелага. Залагаме на концепцията „арт лукс“ - скъпо, но не лъскаво, комбинация между най-доброто от природата и най-доброто от човешкия дух. Това заяви предприемачът Калоян Георгиев в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Калоян Георгиев притежава действащ курорт с 20 ваканционни къщи (които не са продавани) в Занзибар, който носи името The Nest Boutique Resort. Отскоро е придобил съседно място на същия плаж, което се казва „Кинази“. А сега планира строителство на ваканционен комплекс.

„Идеята е да свържем двата курорта с едно „село“, в което започваме изграждането на нови къщи. Вече започнахме продажбите и имаме няколко инвеститора от България. Имаме и изцяло дървени къщи, но повечето са стандартни като конструкция, финиширани в африкански стил. Интересът към Занзибар се дължи на две основни причини: лайфстайл (красиви тропически острови, джунгли, маймунки, възможност за различни спортове и др.) и привлекателната възвръщаемост на инвестицията във ваканционен имот.“

Постоянните температури от януари до декември правят имотите подходящи за отдаване под наем през цялата година. Туризмът в Занзибар се развива много бързо и първият ни курорт стана много популярен, което се отрази на цените. В началото планирахме нощувката да бъде 150 долара, а в един момент цените стигнаха над 1000 долара, разказа Георгиев.

От друга страна предлагането на имоти в Занзибар не е голямо и то е в два основни сегмента: т.нар. „еко“, което е базово ниво, най-близо до природата и „стандартен лукс“ като в Дубай. На острова липсва т.нар. „арт лукс“, като типичен пример за това е нашумелият курорт Тулум в Мексико, сподели още гостът.

„Занзибар върви по пътя на Сейшели, Мавриций и Малдиви. Там годишната доходност от инвестиция в имоти е паднала до 5%, защото пазарите са наситени и много развити. Въпрос на време е същото да се случи в Занзибар, но в тези 5 или 10 години, докато това стане, има потенциал да се постигне по-висока доходност.“

Другата причина за ръста на туризма е, че Занзибар напоследък е определян като „африканския Сингапур“. В момента на архипелага се строят две „фумби“ – цели мини-градове, които целят да превърнат Занзибар в икономически център, освен в туристически, обясни Калоян Георгиев.

Най-големите предизвикателства при изграждане на ваканционен комплекс в Занзибар са администрацията, бюрокрацията и организацията на строителството. Реализираш проект по законодателство от английски тип, но в африканска държава - това е интересно и забавно, каза още предприемачът.

Занзибар е бивша португалска колония и бивш британски протекторат.

„Това място не е за хора, които търсят класически лукс. Няма молове и други екстри. В Занзибар е диво и красиво. Слизаш от самолета и виждаш как деца ритат топка в прахта. Там не е Малдиви - изчистено, перфектно, луксозно, чисто. Занзибар е различен, африкански.“

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости в предаването "ИмоТиТе" може да гледате тук.