ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Хора с доходи под средните отказват да теглят кредити и излизат от имотния пазар

Тихомир Тошев, изп. директор на „Кредит Център“, ИмоТиТе, 5.02.2023 г.

14:50 | 6 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Поскъпването на жилищните кредити в България започна в края на 2022 г. и продължи през януари и февруари т.г. Очакванията са да завършим 2023 г. със средни лихви между 3,50 и 4,00%. Тази ситуация крие риск за купувачите на имоти и те трябва много добре да оценят предстоящото вдигане на лихвите. На клиенти, които сега вземат кредит с лихва 2,50%, ние им смятаме колко ще бъде месечната вноска при 5% лихва – при един песимистичен сценарий. Това заяви Тихомир Тошев, изп. директор на консултантската компания „Кредит Център“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Намираме се в среда с висока инфлация, с поскъпване на всичко, с повишени разходи на домакинствата. Ако човек изтегли жилищен кредит на ръба на финансовите си възможности, очакваното повишение на лихвите до края на годината може да го затрудни или най-малко да влоши качеството му на живот.“

В момента хората с доходи под средните се отказват да теглят кредити и излизат от имотния пазар. Това е правилното поведение, каза събеседникът. На пазара са хора с високи доходи, които имат заделени достатъчно средства – 20-30% от стойността на имота. Въпреки това тези хора също не купуват на всяка цена, допълни той.

Данните на БНБ показват, че през декември 2022 г. новите жилищни кредити в левове (за период над 10 години) са отпускани при 2,60% средна лихва. Това е трето поредно месечно увеличение на лихвите след рекордно ниското ниво от септември м.г. - 2,44%. Годишният процент на разходите (ГПР), който измерва общите разходи по кредита, а не само лихвения процент, също нараства – от 2,64% през септември м.г. до 2,86 през декември.

През януари т.г. една банка в България повиши лихвите за нови кредити с 0,1 процентен пункт, а от началото на февруари друга банка предприе увеличение с 0,2 процентни пункта, каза Тихомир Тошев.

Жилищните кредити в евро са малка част от пазара, но вече има банки в България, които повишиха лихвите по съществуващи заеми в единната валута, обясни събеседникът. Тези заеми са „вързани“ с различните ставки на Euribor. В резултат на по-високите лихви има клиенти, макар и малко, които са срещнали трудности с изплащането на месечните вноски.

„Пазарът в момента дава възможност за рефинансиране на кредит от евро в левове при по-добри условия и клиентите се възползват от това.“

Гостът коментира и ситуацията с поскъпващите жилищни кредити в Европа. ЕЦБ отчита, че през 2022 г. средните лихви в страните от еврозоната за ипотеките със срок над 10 г. са повишени с над един процентен пункт - от 1,30% през декември 2021 г. до 2,60% през декември 2022 г. Още по-рязко е повишението в източноевропейските страни, които не са част от еврозоната. 

„Вдигането на лихвите е основен инструмент на централните банки за справяне с високата инфлация. В Полша, Унгария и Румъния средните лихви по ипотеки са над 7%. В Унгария допълнителен фактор е обезценката на форинта.“

България в момента е с едни от най-ниските лихви по жилищни кредити в Европа, защото повечето ипотеки в левове са обвързани със средните лихви по депозити. Но и това ще се промени в следващите месеци – към края на годината очаквам предложения за депозити с лихва от 1,0-1,5% и това ще доведе до ръст на лихвите по кредити, каза Тошев.

Има банки, които определят лихвата по жилищни кредити, използвайки основния лихвен процент на БНБ. За периода от 1 октомври 2022 г. до 1 февруари т.г. Централната банка вдигна ОЛП от 0,00 до 1,82%. Въпреки това една от кредитните институции, които използват ОЛП, реши да не повишава лихвите по изтеглени жилищни кредити на своите клиенти, за да не изгуби част от тях.

В България все още преобладават жилищните кредити с плаваща лихва, но напоследък има сериозен ръст на клиентите, които избират вариант с фиксирана лихва. Наблюденията ни показват, че клиентите с по-ниски доходи се притесняват от предстоящите повишения и затова предпочитат фиксирана лихва за първите три или пет години, сподели изпълнителният директор на „Кредит Център“.

„Хората с по-високи доходи обаче предпочитат да тръгнат от ниската плаваща лихва и да мислят варианти след време.“

2022 г. беше рекордна за жилищното кредитиране в България. Приключваме годината с 28% ръст на обема изтеглени кредити и с 6% ръст на броя вписани ипотеки спрямо 2021 г., каза Тихомир Тошев. През тази година той очаква отрезвяване за всички на пазара, но в същото време добра и стабилна година за ипотечното кредитиране и за имотния пазар. Не очаквам да се повтори сценария от 2008 г., когато определени банки спряха финансирането на покупки на панелни апартаменти, коментира Тошев.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.