ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Страхил Иванов след 30 години в бизнеса с имоти: Доверието е най-ценният капитал

Страхил Иванов, управител на „Явлена“, ИмоТиТе, 22.01.2023 г

21:21 | 22 януари 2023
Обновен: 22:27 | 22 януари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Най-важно за един брокер на недвижими имоти е да бъде обучаем. Много хора изглеждат добре, но всеки път правят една и съща грешка. Посредникът трябва да има и голям хъс – за работа, не за пари. Ако направи всичко както трябва, средствата ще дойдат. Третото нужно качество е комуникативност. И четвърто – клиентът не трябва да бъде разглеждан като приходен ордер. Когато той е доволен от свършената работа, ще плати на брокера. Това заяви Страхил Иванов, управител на агенция „Явлена“ и бивш председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (1996-1997 г.), в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Предоверяването е най-голямата грешка, която съм допускал. Предоставял съм възможности и са злоупотребявали с доверието ми, сподели гостът.

„Не винаги можеш да прецизираш всички рискове в работата с хора. Японците казват, че доверието е най-сериозният капитал и това важи в пълна степен за посредническия бизнес с имоти.“

Иванов сподели, че никога през годините не е планирал да стане строителен предприемач и да прибави изграждането на жилища към портфолиото от услуги.

„Това е част от моя забранителен списък. Човек никога не може да бъде компетентен във всички сфери. През годините съм видял много хора, които по този начин са фалирали. Бих искал да съм добър в едно – това, което правя“, добави събеседникът, който основава „Явлена“ през 1992 г.

Професионалният посредник първо трябва да провери документацията на имота, да опише предимствата и недостатъците му, да определи рисковете по отношение на презентацията и да изготви рекламна стратегия.

„Предлагането на трофеен, уникален имот в публичните сайтове може само да го амортизира като оферта. По-добрият подход е да се предложи директно на клиенти. Всеки посредник с минимум 3-4 години опит би трябвало да е изградил свой кръг от поне 100 човека, които му се доверяват.“

Управителят на „Явлена“ посъветва собствениците, които пристъпват към продажба, първо да освежат и презентират добре жилището. Ако продавачът не бърза, може да пристъпи към подобрение на имота, което ще повиши стойността му.

Към купувачите гостът даде следния съвет: „Винаги бих извикал компетентно лице, което да ми даде съвет за състоянието на радиаторите, топлоизолацията, щранговете на водоснабдителната система и др.“.

Страхил Иванов коментира и бъдещето на брокерската професия в условията на ускорена дигитализация на услугите и бързо развитие на интернет платформи и мобилни приложения.

„Най-хубаво е когато си заплашен, защото тогава си иновативен. Колкото повече конкуренция има, толкова по-силно ще се държиш в пулса на нещата.“

Пазарът ще изтласка тези, които не се съобразяват с новостите, добави гостът.

 

Как се роди идеята за основаване на агенция „Явлена“?

Коя е първата сделка с имот на Страхил Иванов?

Коя е най-трудната сделка в бизнеса с недвижимости?

Какво щеше да прави Страхил Иванов, ако не беше основал агенция за имоти?

Откъде черпи мотивация бизнесменът?

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.