ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Принципите за качествена работна среда трябва да следват тези за жилищната

Арх. Вержиния Николова, управител на „Конструктив България“, ИмоТиТе, 20.11.2022 г.

12:41 | 21 ноември 2022
Обновен: 14:44 | 21 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

Проблемите в работната среда са много повече от тези в жилищната, но получават много по-малко обществено внимание. Принципите за качествена работна среда трябва да следват тези за жилищната среда - функционалност, генетика и екология. Това са принципите, които водят до качествен живот на работа и съответно продукта, който произвеждаме. Това заяви арх. Вержиния Николова, управител на „Конструктив България“, в новата рубрика „Архитектите говорят“ на предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"Нормативната уредба за сградите с офис-пространства е много малка в сравнение с жилищната среда... Тя е изключително неразработена и не ѝ се обръща достатъчно внимание, а ние прекарваме много повече време на работа, отколкото в жилището."

Основните нормативни изисквания за офис-сградите са в противопожарния правилник, каза Николова, но няма норматив за ослънчаване, за височина на помещенията, и т.н.

"Хората работят по осем часа минимум в тази среда и не приемат достатъчно слънчева светлина."

Заради засилената конкуренция за качествените служители все повече инвеститори гледат на офис сградите като инвестиция за единица продукт, а не като инвестиция на квадратен метър, коментира Николова и добави, че класификацията на такива сгради все още не отчита реално произведения продукт от работещите в тях.

В България се засилва тенденцията за искане на повече свободно време от служителите заради неудовлетвореност от работната среда, а не от работата.

"Всеки човек трябва да има самостоятелно работно пространство, за което да има психологическия комфорт, че това е неговото лично пространство. Нямаме нормативни изисквания за едно работно място."

В една сграда е много важно да има добри общи пространства, където работещите да комуникират свои идеи и да получават обратна връзка, добави Николова.

Големите отворени пространства могат да създадат проблеми с чувство на преумора заради лоша подредба и наслагване на звуците и не са подходящи за всякакви работни дейности.

"Много е важно планирането да се случва в съответствие с връзката между служителите и характеристиката на дейността им."

В България няма практика да се правят допитвания до служителите преди да бъде проектирана сградата, в която те ще работят, което може да доведе до функционални проблеми и загуба на работоспособност, която да остане необяснима за работодателите, каза Николова.

"Хората са много по-креативни и възприемат много по-бързо, когато работят в позитивна атмосфера с положителни емоции. Доказано е, че близостта с природата създава много позитивни емоции - когато работно място е в близост с една природна среда, това е естествен източник на тези положителни емоции", обясни Николова ролята на генетиката в подобряването на офис средата. Появяват се и работни места на открито.

Влагането на съвременни системи за чиста енергия като фотоволтаици, геотермална енергия помагат една офис сграда да бъде по-екологична, но и пести големи суми по време на експлоатация на сградата, добави тя.

Сградите, построени на тези принципи, не са по-скъпи от конвенционалните, каза Николова.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!