ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Разклащането на Великия китайски имотен пазар

Иван Велков, председател на FIABCI България, ИмоТиТе, 18.09.2022 г.

16:40 | 21 септември 2022
Обновен: 17:51 | 21 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Безпрецедентна е кризата на жилищния пазар в Китай, но са безпрецедентни и начините, по които се стигна до тази ситуация. Преди години възможностите за придобиване на имот там бяха свързани основно с активност на компании, които се развиваха по класическите методи на строителство, финансиране и продажби. Промените настъпиха с появата на инвестиционни фондове, които дублираха дейността на търговските банки и започнаха да предлагат финансиране – както на строителни предприемачи, така и на потенциални купувачи. Това заяви Иван Велков, председател на FIABCI България – родното поделение на Международната федерация за недвижими имоти, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

В поредица от материали Bloomberg обрисува ситуацията на китайския имотен пазар така: цените на жилищата отбелязаха спад за 11-и пореден месец, строително-предприемачески компании изпаднаха в затруднения, а някои в неплатежоспособност, изграждането на нови сгради започна да се бави и отлага с месеци, това предизвика вълна от протести срещу предприемачи и десетки хиляди китайци спряха да плащат вноските си по ипотечни кредити.

„Огромна част от строителните предприемачи и фондове в Китай вземаха парите от продажби „на зелено“ и ги реинвестираха веднага в нови проекти вместо да довършат вече започнатите. Това се случваше и в България през 2008 г.“

По данни на Китайското статистическо бюро цените на жилищата в страната отбелязват спад на годишна база в 48 града, а в други 22 (сред които Пекин и Шанхай) са на положителна територия. Спадът на цените е най-често между 2 и 8% за година.

Промените в индексите са отражение на вътрешната миграция в Китай (от малките към големите градове) и на глобалните тенденции, на които страната е подвластна въпреки протекционистичната си политика. Огромна част от процесите в Китай са свързани с промените в икономиката и вътрешната динамика в резултат на пандемията от COVID, обясни гостът.

„В Китай ситуацията би станала притеснителна, ако стотици милиони спрат да плащат вноските си по ипотечни кредити. Ниският процент необслужвани кредити показва, че пазарът е далеч от катаклизъм.“

Кредитните бойкоти станаха интересни и известни заради социалните медии и дигиталните технологии, които позволяват на света да научава бързо и лесно огромна част от случващото се в Китай, каза Велков. Недоволството на купувачите не е срещу банките, а срещу строителите на жилища, които нарушават договорите, като не следват план-графика си. Купувачите са в правото си да спрат да плащат, виждайки че не се работи по сградата, добави събеседникът.

В последните 10-15 г. китайските власти и регулатори на няколко пъти въвеждаха рестрикции, за да охладят жилищния пазар. Това е огромен пазар и периодично там се случват неща, които не могат да бъдат измерени с традиционните мерки и теглилки на западния свят. Китайският модел за управление на процеси в обществото, икономиката и геополитиката не отговаря на никой познат и лесен за разбиране модел, каза председателят на FIABCI България.

Интересно в Китай е, че лихвите по жилищни кредити са различни във всеки град.

„Местните клонове на банките имат право сами да определят лихвените проценти, както и минималния процент самоучастие. Това им позволява да управляват по-добре риска и да го съобразяват с развитието на града.“

С удоволствие бих искал да видя такава децентрализация и в Европа, включително и в България, каза още Иван Велков.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!