ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Свирепата инфлация не пощади цирковите и атракционни съоръжения

Илия Кадинов, предприемач, „ИмоТиТе“, 14.08.2022 г.

19:32 | 15 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестицията в циркови и атракционни комплекси се изплаща за много дълъг период. В този бизнес възвръщаемост почти няма предвид скъпите съоръжения и трудната поддръжка. За да бъде на плюс, бизнес проектът трябва да бъде обвързан с други съпътстващи обекти. Това заяви предприемачът Илия Кадинов в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Кадинов е основен инвеститор в комплекса „ВелиЛенд“, който бе открит неотдавна във Велинград и който включва цирк, лунапарк, детски център, аквапарк, конна база, възможност за разходка с камили и др. Предприемачът е съинвеститор и в нов 5-звезден спа хотел в родопския курорт с прилежащ медицински център.

Инфлацията не пропусна и атракционните съоръжения, като цените им се вдигнаха два пъти и половина за последните 4 години, обясни гостът.

„Италианските фирми са най-добри в иновациите при атракционните и циркови съоръжения, голям производител е и Китай. Специално от Италия ние купихме първата в България холограма, чрез която пресъздаваме истински животни и картини от природата. Технологията е продиктувана от нарастващите ограничения за използване на диви животни в цирка.“

„Окрупняването на терена с площ 57 дка беше най-голямото предизвикателство за реализацията на комплекса, обясни Илия Кадинов. Процесът ни отне повече от 17 години, като изкупихме земята от над 1000 собственици. Един атракционен център се нуждае от много прилежаща площ, на която да се разгърне цялата дейност, обясни той.

Намирането на циркови артисти също е предизвикателство, тъй като интересът към тях в световен мащаб е силен, отбеляза събеседникът. С отпадането на ограниченията от пандемията се засили посещаемостта на атракционни комплекси и оттам търсенето на артисти. За реализацията на „ВелиЛенд“ е помогнало цирковото семейство Венета и Лъчезар Стефанови.

Развитият туризъм, легловата база и заетостта във Велинград повлияха за решението да разположим атракционния комплекс на това място, обясни Кадинов. Велинград е сред най-посещаваните от туристи български общини - през 2021 г. броят пренощували лица достигна 310 000, което е 62% ръст спрямо 2016 г. (191 530), като пандемията само забави положителната тенденция.

„Туристическият сектор във Велинград е насочен главно към българи, което ще се опитаме да променим. Ще се насочим към привличане на чуждестранни гости – най-вече от Балканите. За целта ще направим инфраструктура, като предложим забавления на туристите извън хотелската база.“

Проектите на Илия Кадинов във Велинград включат още ветеринарен център с възможност за последваща рехабилитация на оперирани животни, както и спа хотел за животни.

„Засега сме насочени само към кучета и котки. Домашните любимци ще бъдат настанявани в къщи с дворове, като цените ще бъдат от 15 до 110 лв. за нощувка, храноден, грууминг и други грижи. На следващ етап планираме да отворим хотела и за други домашни любимци“, добави гостът.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!