ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Forton: България е подходящо място за релокация на украински фирми

Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton, ИмоТиТе, 27.03.2022

10:30 | 28 март 2022
Обновен: 14:42 | 28 март 2022
Автор: Антон Груев

Войната принуждава украинския бизнес да търси варианти за прехвърляне на бизнес операциите си в други държави. Логично е най-много релокации на фирми да има в съседни страни като Полша и Унгария, но в България също регистрираме единични запитвания от украински фирми. Това съобщи Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в консултантската компания Cushman & Wakefield Forton, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Запитванията са от украински компании в секторите IT и BPO (бел. ред. - business process outsourcing, износ на бизнес процеси).

„България е много подходяща локация за украински фирми, защото сме далеч от конфликта, а народите ни са близки в културно отношение. Това би било много полезно не само за българската икономика, но и в чисто човешки аспект - защото помагаме на хора, търсещи убежище в ситуация на война.“

Основно запитванията са от два типа компании – мултинационални, които имат офиси на различни места по света, вкл. в Украйна. Те търсят вариант за преместване на служителите си в България.

Вторият тип са украински фирми, при които релокацията е по-трудна, защото се сблъскват с административни трудности (регистрация на фирма, откриване на банкова сметка). Стратегията на тези компании е първо да наемат гъвкави работни пространства в България, обясни Йордан Кръстев и призова за облекчаване на административните процедури за украинци у нас.

„Реално прехвърлянето на служители от Украйна започна още преди военния конфликт. Наш клиент релокира 70 семейства от Украйна и ние бяхме ангажирани с установяването им тук.“

Неотдавна на конференцията „Перфектната буря: революция и иновации в управлението на хора и офис пространства“ в София стана ясно, че руски и беларуски компании също са започнали да търсят офиси в София в последните седмици. В новия епизод на предаването „ИмоТиТе“ за такива случаи потвърди Таня Косева-Бошова, председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България. Става въпрос основно за глобални компании, които имат офиси в различни части на света, вкл. в Русия.

Йордан Кръстев заяви, че компанията му засега не работи по подобни запитвания, но релокацията е логичен вариант заради случващото се в Русия.

„Мултинационалните компании, които имат екипи в Русия, изпитват затруднения да извършват своите операции предвид санкциите на Запада.“

Преди дни стана ясно, че Google е започнала да изтегля служителите си от Русия.

Йордан Кръстев съобщи, че за релокацията на бизнес операции от Украйна българската компания си сътрудничи с украинския офис на Cushman & Wakefield, който е открит през 1994 г. С руския офис на международната компания (открит през 1995 г.) обаче нямат контакт в последните седмици.


Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.