ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Георги Шопов: Засега няма дефицит на арматурно желязо, но има спекулативно поскъпване

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), ИмоТиТе, 13.03.2022 г.

21:20 | 13 март 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В момента няма недостиг на арматурно желязо в България, защото има складови наличности, но има тенденция да се появи дефицит. По-неприятно е, че се наблюдава спекулативно поскъпване на строителния материал. Преди една година цената беше 1,05 лв./кг, доскоро беше 1,65 лв./кг, а десет дни след началото на войната в Украйна цената стигна 2,10 лв./кг. Това заяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Над 70% от арматурното желязо в България се доставя от Украйна и Русия, каза Шопов. Той се обърна с призив към търговците на строителни материали да не се възползват от трагедията в Украйна и да не спекулират с цените на желязото, правейки бързи печалби.

„Благодарение на глобализацията на световната икономика и търговия, в момента, в който се появи недостиг на определена суровина от даден регион, веднага ще започне внос от други краища на света и нишата ще бъде запълнена. Очаквам до 2-3 седмици в България да бъде доставено желязо от други региони.”

Няма да се стигне до замразяване на строителството на жилищни сгради в България, защото има наличности - както на площадките на обектите, така и в складовете на големите търговци, прогнозира председателят на НАСП.

Високите цени на строителните материали са най-голямото предизвикателство за предприемачите в момента, защото се затруднява планирането, сподели Георги Шопов. При дървения материал повишението е с над 150% за година, при топлоизолациите – с над 40%. Поскъпването на алуминия се отразява както на цената на алуминиевата дограма, така и на цената на различни планки и елементи, които се влагат в сградното строителство.

Към края на декември разходите за изграждане на жилищна сграда в България са нараснали с 27% на годишна база. Това доведе до ръст в цените на жилищата тип „ново строителство“ с 8% за последните шест месеца, обясни Шопов.

„Новото българско правителство обяви нулева толерантност към корупцията. Това означава да се намали административната тежест. Направили сме редица предложения за промени в нормативната уредба, като най-важното е електронното строително разрешение.“

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви, че създава междуведомствена група за намаляване на административната тежест в областта на устройството на територията, проектирането и строителството. „В разговорите си с новата власт забелязваме желание и политическа воля за промени, но до момента нищо реално не е направено. Ще дадем още три седмици толеранс на правителството, след което ще изкажем нашето мнение, че нещата не вървят в желаната посока“, обяви председателят на НАСП.

Предложената преди повече от година нова наредба за достъпна среда беше едно голямо недоразумение, защото тя не носеше ползи за хората с увреждания, а щеше да доведе единствено до оскъпяване на жилищата.

„В момента новото ръководство на МРРБ трябва да вземе решение – дали да обнародва новата наредба, която беше променена в последните месеци, или да даде нов период, в който да важи старата наредба, ако има нещо за доизчистване в новата.“

Георги Шопов не очаква спад в търсенето на жилищни имоти в България през 2022 г., дори да се стигне до повишение на основната лихва от ЕЦБ и оттам до поскъпване на жилищните кредити.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.