ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Искрен Миланов: Партньорството със световна верига помага на хотела да е видим в чужбина

Искрен Миланов, предприемач и съсобственик на „Метрополитън хотел София“, ИмоТиТе, 30.01.2022 г.

16:38 | 31 януари 2022
Обновен: 19:52 | 31 януари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Големите хотели в София (с над 120 стаи) са трудно видими за чуждестранните клиенти, колкото и да са добри и успешни. Затова е добре те да бъдат част от световна верига. Ковид кризата, новата ситуация и намерението да бъдем по-видими онлайн ни накараха да потърсим промяна и да се ребрандираме. Това заяви Искрен Миланов, предприемач и съсобственик на „Метрополитън хотел София“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

От първото тримесечие на 2022 г. столичният хотел на бул. „Цариградско шосе“ ще работи под бранда Radisson Individuals. Преди дни беше анонсирано споразумението с Radisson Hotel Group, една от водещите вериги в света. С този ход Radisson се завръща на софийската сцена, след като години наред присъстваше на пл. „Народно събрание“, но от 2018 г. хотелът там оперира под бранда InterContinental Sofia.

„Установихме, че наши конкурентни хотели, които са част от световни вериги, продават по-лесно услугите си по време на пандемията. Точно преди година започнахме разговорите с Radisson, като всичко се случи онлайн, вкл. подписването на предварителния и на окончателния договор. До този момент не сме се срещали на живо с представител на световната верига.“

Партньорството между столичния хотел и Radisson Individuals ще бъде под формата на афилиране (soft brand), което е вид франчайз, а няма да е с договор за управление (hard brand), каквото е практиката в други големи софийски хотели. „Това ни дава по-голяма свобода и гъвкавост, като запазваме оперативна самостоятелност. Брандът е създаден целево за съществуващи хотели, които искат да запазят в определена степен своята индивидуалност, профил, а и досегашните си клиенти“, обясни Искрен Миланов.

„Световната верига поставя специален акцент върху безопасността във всеки аспект – здравен и дигитален. Отдава се голямо значение на IT сигурността. След сключване на споразумението планираме обновяване на хотелските стаи, след като по време на пандемията направихме ремонт на първите три етажа.“

Хотелските услуги се промениха много в резултат на пандемията, като се преориентираха към безконтактни технологии, обясни Миланов. Отварянето на хотелската стая вече става със смартфон, поръчването на напитки– също. Дори един хотел вкара робот в своята система, така че той да разнася румсървиса, допълни той.

Коронакризата промени и профила на клиентите на градските бизнес хотели в София. Преди пандемията чужденците представляваха над 70% от нашите гости, а сега преобладават работещите в България, каза гостът на предаването.

Искрен Миланов коментира нарастващия брой хотели за продан в България с думите: „Това основно са по-малки обекти, направени по начин, който е далеч от международните стандарти и те не могат да станат партньор на международна верига“.

Средномесечната сметка за електроенергия на „Метрополитън хотел София“ се е увеличила от 20 000 на 40 000 лв. в края на миналана година. За обект с 200 стаи ние сме сравнително добре, чувам за по-малки хотели, които плащат по 100 000 лв. месечно, каза събеседникът. И добави, че хотелиерите могат да се възползват от специалните програми за фотоволтаични системи и така да намалят разходите си за електроенергия.

„Бъдете честни с държавата, за да бъде и тя честна с вас“, така Миланов се обърна към колегите си в хотелиерския бизнес.

„Метрополитън хотел София“ ще стане вторият хотел в България под бранда Radisson Individuals. Първият е Imperial Hotel в Пловдив, а третият ще бъде във Варна.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.