ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Подземна къща на Черноморието като контрапункт на презастрояването

Арх. Лъчезар Николов, съосновател на студио „Никарт“, "ИмоТиТе", 28.11.2021 г.

21:20 | 28 ноември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Реализиран проект за подземна къща на Българското Черноморие получи специална награда от международното жури на конкурса „Български архитектурни награди 2021“, организиран от Камарата на архитектите в България.

„Не беше лесно да убедим собственика да вкопаем къщата в земята, най-вече заради големите разходи за изкопни дейности и укрепване на терена. Много по-лесно беше да се изгради един обем на няколко етажа над земята, но в крайна сметка решихме да заложим на деликатна архитектура, в пълна хармония с природата.“ Това заяви арх. Лъчезар Николов, съосновател на архитектурно студио „Никарт“, в ефира на предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Арх. Лъчезар Николов е автор на проекта заедно с арх. Нели Стефанова. Къщата е изцяло под нивото на терена, което дава възможност на пешеходците, минаващи по близката улица, да се любуват на морския пейзаж.

„Това беше водещата идея - да не скриваме гледката към морето. Жилищният имот не се вижда отникъде, само от морския бряг.“

В реализацията на къщата има елементи на устойчива архитектура – използвани са материали, близки до средата, обясни гостът. Зеленият покрив е важна част от проекта – той има за цел не само да впише обекта в околния пейзаж и да интегрира архитектурата с ландшафта, но също и да предпазва къщата от прегряване през лятото и да намали шума от близката улица.

„Използвали сме и специални топлоизолации и хидроизолации предвид факта, че къщата е изцяло под нивото на терена“, допълни арх. Николов, който е живял и проектирал в Норвегия.

„Работата ми в скандинавската държава повлия за избора на зелен покрив. Това решение се използва често в Норвегия, което напълно вписва техните къщи в пейзажа.“

Хората в Норвегия живеят опростено и търсят връзката с природата. Използват естествени материали като дървото, които са в синхрон със средата. Обръща се и сериозно внимание на градската среда – акценти са зелените пространства, големите пешеходни зони и подземното паркиране, каза арх. Лъчезар Николов.

Темата за устойчивата архитектура ще бъде водеща в следващите години в глобален план, тъй като нашата отговорност е да създаваме не само красива архитектура, но също ефективна и функционална. Ще се използват все повече екологични строителни материали, обясни събеседникът.

„В определени европейски държави вече има закони, които регламентират използването на строителни материали с ниско влияние върху околната среда (нисък въглероден отпечатък). В България липсват разпоредби, които задължават новите сгради да отговарят на определени критерии, поради което устойчивата архитектура навлиза по-бавно у нас.“

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.