Системата COVAX се проваля заради липса на солидарност от богатите нации

Големите икономики в световен мащаб отказват да се съобразят с програмата COVAX и масово сключват сделки за доставки директно от производителя

13:20 | 25 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Системата COVAX се проваля заради липса на солидарност от богатите нации

Богатите страни са получили над 16 пъти повече ваксини срещу Covid-19 на човек, отколкото по-бедните нации, които разчитат на програмата Covax, която бе подкрепена от Световната здравна организация, пишe Financial times в анализ на програмата.

Само 9,3 ваксини са били доставени в страни с ниски доходи на всеки 100 души, показват данните – 7,1 от които са били чрез програмата Covax. Това се сравнява със 155 ваксини на всеки 100 души при страните с високи доходи, от които всички са получени чрез двустранни и многостранни споразумения, според данните, събрани от Уницеф.

Данните показват как Covax, системата за обществени поръчки, създадена миналата година, за да даде на хората в бедните страни справедлив достъп до ваксини, до голяма степен се проваля. Последиците са широкообхватни, тъй като недостатъчната инокулация в по-бедните региони може да доведе до увеличаване на случаите и появата на по-мощни щамове и да възспре възстановяването на световната икономика.

Докато Западът се подготвя за зимата, разликата между ваксинираните и лицата, които нямат поставена инжекция, остава голяма. По-малко от 3% от хората в страните с ниски доходи са получили поне една доза, според Our World in Data, в сравнение с три четвърти в по-богатите страни.

„Наистина трябва да се вгледате внимателно в модела“, каза Кейт Елдър, старши съветник по политиката на ваксините в кампанията за справедлив достъп до ваксинация на Lédecins Sans Frontières в Ню Йорк. „Имаме нужда от структурна промяна, ако искаме да избегнем повторението на това бедствие в бъдеще.

Заобикаляйки подкрепяната от Световната здравна организация (СЗ0) система в надпреварата за закупуване на доставки с ваксини от производителите, по-богатите икономики, които въвеждат в момента бустерни ваксини, попречиха на милиони от най-бедните хора в света да получат първата си инжекция. Това принуди Covax да разчита в голяма степен на дарения.

Covax е доставила само около 400 милиона дози от вече намалената годишна прогноза от 1,4 милиарда. И след като редуцира прогнозите си за доставки миналия месец, програмата е изправена пред предизвикателството да достави около 1 милиард дози за 68 дни. Това означава почти 14 милиона дози на ден. Толкова са нужни, за да постигне целите си за 2021 г.

Надежда за стаден имунитет 

Covax трябваше да улесни снабдяването с ваксини за по-бедните нации, като използва силата на колективно договаряне, за да разшири достъпа, доколкото е възможно. Но се сблъска със закъснения в доставките, когато доставките изобщо пристигнаха на място. Тъй като по-богатите страни сключваха свои собствени договори за ваксини с производителите, по-бедните страни се стремяха да направят същото.

Сключването на отделни сделки за ваксини отслаби цялостната преговорна сила на програмата, тъй като Covax беше оставен да преговаря от името на по-малко държави. Друг провал, казва един високопоставен източник на Financial Times, беше, че Covax „изобщо няма правомощия“ да принуждава производителите да спазват техните договори, например чрез съдебни дела.

Изоставен

„Covax определено е изоставен, производителите дават приоритет на други двустранни договори“, каза служителят.

Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации, лобистка група, настоя, че няма „приоритизиране“. „Производителите просто изпълняват договорите си; независимо дали са с правителства или с Covax“, се казва в тяхното становище.

За да увеличи наличността на ваксини за бедните държави, СЗО по-рано този месец отправи нов призив за размяна на дози и призова за глобален мораториум върху бустерните ваксини до края на годината.

„Нашият приоритет сега е да работим с производители, дарители и . . . участниците, за да гарантират, че са налице условия за ефективно доставяне в мащаб през този период и след него“, казва Гави, алианс за ваксини с цел увеличаване на достъпа до имунизация, който създаде програмата Covax заедно с Коалицията за готовност при епидемии.

Но хората с преки познания за системата за обществени поръчки на Covax казват, че липсата на ваксини и реална власт ще продължи да съществува през следващите месеци. Служители на Африканския съюз прогнозират, че Covax ще достави около 470 милиона дози на африканските страни до края на годината. Това е по-малко от една четвърт от необходимото за цялото им население от 1,3 милиарда.

Въздействието на провалите на Covax стана дори по-силно по-рано тази година, когато индийският институт “Серум”, който прави по-голямата част от Oxford/AstraZeneca, предназначени за развиващия се свят, получи нареждане от индийското правителство да спре износа. Идеята на властите в Делхи е да се имунизира напълно населението на страната на фона на нарастване на случаите.

Допълнително споразумение за 600 милиона дози от Oxford/AstraZeneca, сключено между Ню Делхи и Института “Серум” миналия месец, накара служители в Covax да спекулират, че прогнозните доставки ще трябва да бъдат допълнително намалени, въпреки че производителят на ваксината заяви, че износът може да се възобнови още този месец.

„Ако доставките не стартират отново, това допълнително ще се отрази на наличността на ваксини за други страни“, каза Брус Ейлуърд, старши съветник на генералния директор на СЗО, отбелязвайки обаче, че ще има „други опции“ като напр. използване на ваксини, произведени от други производители. "Зависи те кога искат да се изпълнят тези договори."

Оксфордският университет и AstraZeneca са отказали коментар. От Гави са казали, че облекчаването на ограниченията за износ ще увеличи прогнозираните доставки.

„Успяхме да решим проблема с доставките на ваксини благодарение на някои важни дарения, но сегашният дял е 60 процента публични инвестиции във ваксини и 40 процента дарения“, каза високопоставен източник на Financial Times.

„В началото на пандемията мислехме, че светът се е променил и . . . ще има повече солидарност“, казва той. "Но явно не е така."