Инат и съжаление за ваксините в Източна Европа, докато COVID-19 бушува

Поне един на всеки трима в повечето страни в източната част на ЕС не вярва на здравната система

16:29 | 22 октомври 2021
Обновен: 19:46 | 22 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Докато Латвия влиза в пореден локдаун, болниците в България и Румъния изнемогват от новите случаи на COVID-19, а Полша продава излишни дози ваксина, много граждани на централна и източна Европа са разкъсвани между  нежеланието да спазват насоките на властите и съжалението, че не са ваксинирали, разказва "Ройтерс" в свой репортаж.

Регионът има най-ниските нива на ваксинация в Европейския съюз. За огромната разлика със Западна Европа роля имат както политически, така и икономически фактори, а по-смъртоносните варианти на вируса се разпространяват бързо.

Възстановявайки се от бронхиална пневмония, причинена от коронавирусна инфекция, българката Весела Тафраджийска, на 47 години, казва, че се е въздържала от ваксинация, тъй като съобщенията в медиите за безопасността и ефикасността на ваксините са били противоречиви и объркващи.

След осем дни в болницата, тя неохотно променя решението си. „Готова съм да се ваксинирам, въпреки че виждам, че това не е 100% гаранция, защото хората с ваксини също се заразяват.“

В България - най-бедната държава в ЕС и, според Our World in Data, в момента с третата най-висока смъртност от COVID-19 в света - само всеки четвърти възрастен е напълно ваксиниран. Това е в сравнение с над 90% в Ирландия, Португалия и Малта.

Стотици протестираха в София и други градове срещу задължителните сертификати, които влязоха в сила в четвъртък, ограничавайки достъпа до много закрити обществени места на неваксинираните.

Междувременно хоспитализациите с коронавирус се увеличиха с 30% през последния месец и столичните болници спряха всички освен спешните операции.

За втори пореден ден страната отбелязва впечатляващ ръст на ваксинация, като вчера бе доближен рекордът за имунизирани за един ден (почти 32 500 през май) от началото на кампанията през декември.

Общо 28 191 са поставените дози в четвъртък, като най-много (13 918) са използвали ваксината на Pfizer/BioNTech. Голям е интересът към слабо използваната до момента ваксина на Janssen. Желанието за нея се увеличава най-вероятно заради факта, че тя е еднодозова и с поставянето й веднага се осигурява "зелен сертификат" (който обаче влиза в сила 14 дни по-късно). В четвъртък тя е поставена на 12 656 души. Други 1 611 са получили ваксината на Moderna, а едва шестима - на AstraZeneca.

Тенденцията за последните 10 дни е била на ден да се поставят между 6 000 и 8 000 ваксини - 13 500 дози са поставени в сряда.

За четвъртък са установени 4816 нови случая, при направени 47 370 теста (9076 PCR и 38 294 антигенни).

Към момента в България има официално 72 022 активни случая. Новопостъпили в болница са 814 (от тях 89.93% не са ваксинирани). Така в болнични заведения има общо 6 608 пациенти, а от тях 590 са в интензивни отделения. Новоизлекуваните са 1 450.

За съжаление, има ръст и при броя на смъртните случаи - 120 (от тях 92.50% не са ваксинирани). За предходния ден починалите бяха 107. Така общият брой на жертвите от началото на пандемията през март 2020 г. става 22 839.

В Латвия, която в четвъртък стана първата европейска държава, която отново влезе в локдаун, след като ограниченията бяха облекчени през лятото, Бирута Адомане, пенсионерка, която е ваксинирана, изрази гняв към почти 50% от възрастните си сънародници, които не са го направили.

„Бих искала да ходя по магазини и кафенета, бих искала да се наслаждавам повече на живота си, вместо на блокиране“, каза тя пред "Ройтерс". „Хората са странни... не разбирам мотивацията им“. 

Страх и недоверие

Колебанията по отношение на ваксинацията са глобален феномен.

Франция и САЩ се борят с този проблем и той се увеличава в някои азиатски страни, включително Япония.

Експертите обаче твърдят, че централноевропейците може да са особено скептични след десетилетия на комунистическо управление, което подкопа общественото доверие в държавните институции и остави слабо развити здравни системи, които сега се борят с лошото финансиране.

нива ваксинация

Проучване на Европейската комисия, извършено от Евробарометър, показва, че поне един на всеки трима в повечето страни в източната част на ЕС не вярва на здравната система, в сравнение със средно 18% за целия ЕС.

"Ваксините показват, че сянката на Съветския съюз... все още доминира в съзнанието на хората. Някои все още живеят в страх и недоверие", каза Томаш Собирайски, социолог от Варшавския университет.

Свободата на медиите и гражданските свободи бяха ограничени и индустрията беше до голяма степен контролирана от държавата по време на комунистическото управление, наследство, което сега се усложнява от нарастващото влияние на популистките политици, които „учат хората да бъдат недоверчиви“, каза Собирайски. 

Няма!

В Словакия скептицизмът по отношение на ваксините се подхранва от опозиционни политици, включително бившия премиер Роберт Фицо, който заяви, че няма да се ваксинира.

В Полша, където ежедневните случаи достигнаха най-високите си нива от май, усвояването на ваксините е особено ниско в консервативния център на страната, който има тенденция да гласува за управляващата националистическа партия „Право и справедливост“ (PiS). Това остави правителството с излишък от ваксини, които то дарява или продава в чужбина.

В Румъния, която е на второ място по смъртност от COVID-19 и където новите дневни случаи нараснаха до 19 000 тази седмица, около всеки трети възрастен е ваксиниран, което е вторият най-нисък процент в ЕС. Страната има и най-високия процент на недоверие в общественото здравеопазване в блока - 40%.

„Невъобразимо е, тук имаме около 60 пациенти, 90% от които са в интензивно лечение, които се нуждаят от вентилация“, каза Амалия Хангиу, ръководител на отделение за спешна помощ в болница в Букурещ.

"Ако бяхме спазили правилата и бяхме ваксинирани, когато трябваше, тогава нямаше да участваме в подобна катастрофа."

Някои, включително българската пенсионерка Райна Йорданова, остават неубедени.

„Не съм се ваксинирала и няма да го направя“, каза тя. „Никой не знае какво ще се случи години, след като бъда ваксинирана, и аз не съм решила да умирам все още". 

Междувременно скептично настроеното население на Украйна и Румъния бързо променя мнението си в лицето на на най-смъртоносната вълна на пандемията досега.

Влошаващите се условия предизвикаха рекордна седмица от почти 1 милион ваксинации в Украйна. В Румъния дневните ваксинации с първа доза са най-високите от май.