САЩ имат проблем: как да санкционират талибаните, които не използват банки

Международният валутен фонд заяви в сряда, че е спрял достъпа на Афганистан до ресурсите на фонда

08:22 | 19 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ изпитват трудности с това как да упражнят финансов натиск върху талибаните, за да гарантират, че Афганистан няма да се върне към ролята си на сигурно пристанище за международни терористични групи, но недостигът на официални банкови канали усложнява усилията.

Талибаните отдавна жадуват за международно признание и сега, след като си възвърнаха контрола над Афганистан, статутът на световната сцена ще стане ключ към икономическото оцеляване на нацията. САЩ биха могли да доведат талибаните на масата за преговори, за да предложат освобождаване от икономическите санкции в замяна на защита правата на малцинствата и жените и да блокират терористични групи като Ал Кайда да възстановят база в Афганистан или да преустроят усилията си за финансиране на тероризма.

Но основният метод на Министерството на финансите на САЩ за прилагане на тези ограничения е глобалната финансова система и Афганистан остава предимно извън нея. Вместо това страната разчита на физически щатски долари и система на доверие, наречена hawala (хавала е неформална финансово разчетна система, базирана на доверието между различните брокери в нея - като такава тя е почти невъзможно да бъде проследена или облагана с данъци).

„Банковата система е крехка“, казва Алекс Зерден, който е бил аташе на Министерството на финансите в Кабул през 2018 и 2019 г. Сега той управлява Capitol Peak Strategies, фирма за консултации по финансови технологии и цифрови активи във Вашингтон.

„Официалната финансова система е много малка част от икономиката“, каза той и добави, че индустрията на хавала е политически и икономически важна за страната, но въздействието на санкциите върху нея може да бъде ограничено.

Зерден заяви, че е загрижен, че успехите на САЩ през последните 20 години за регулиране на хавала ще бъдат обърнати. „Това може да има сериозни последици за финансирането на тероризма и прането на пари в страната и по-широкия регион“, каза той. 

Министерството на финансите през януари заяви, че талибаните „поддържат силни отношения“ с Ал Кайда, като се срещат редовно. В доклада се казва още, че „Ал Кайда набира сила в Афганистан, като продължава да действа с талибаните под закрилата на талибаните“.

Говорителка на Министерството на финансите отказа да каже дали агенцията поддържа тази гледна точка.

Замразени активи

Засега администрацията на президента Джо Байдън е положила усилия да спре потока на пари в ръцете на талибаните. САЩ са замразили приблизително 9 милиарда долара активи, принадлежащи на Da Afghan Bank, или DAB, централната банка на страната. Около 7 милиарда долара от това са във Федералната резервна банка на Ню Йорк, според директорът на DAB, Аджмал Ахмади.

Администрацията на Байдън също спря пратките на пари в брой. Талибаните остават в списъка за санкции на Министерството на финансите.

Въпреки усилията на САЩ в продължение на 20 години за стимулиране на икономиката и банковия сектор на Афганистан, той до голяма степен е в примитивно състояние. По данни на Световната банка близо 74% от населението на страната живее в селски райони, докато по-голямата част от банките са в трите големи града.

Валутата, афган, не се приема за трансгранична търговия, поради което икономиката разчита на щатски долари и хавала. Вековната система на движение на пари, основаваща се на доверие, подкрепя международната търговия в Близкия изток и Южна Азия преди появата на модерното банкиране. Хавала продължава да бъде централна част от финансовата система в много от тези страни, особено в Афганистан.

Американските власти твърдят, че някои мрежи на хавала помагат на терористите да прехвърлят средства.

Според Ахмади талибаните питат служителите на DAB къде са активите на нацията. В туит в сряда, той каза, че средствата се държат в „сигурни, ликвидни активи като ценни книжа и злато“.

Той написа, че „по никакъв начин международните резерви на Афганистан не са били компрометирани“ или „откраднати“. Ахмади, който избяга от страната по-рано тази седмица, е завършил Харвард, който за кратко е работил в Министерството на финансите на САЩ като икономист.

"Всички активи се държат във Федералния резерв, BIS, RAMP или други банкови сметки. Лесно одитирани. Имахме програма както с МВФ, така и с Министерството на финансите, която наблюдаваше активите. Не са откраднати пари от резерва."

Талибаните "ще се сблъскат с проблеми как да се смекчат въздействието" на последните действия на САЩ за спиране на паричните потоци върху афганистанската икономика, каза Ахмади в телефонно интервю в сряда.

Групата обеща да изгради приобщаващо правителство, да защити правата на жените „в границите на закона на шериата“ и да предотврати използването на афганистанска територия за насочване към която и да е друга държава, след като отстрани подкрепяното от Запада правителство, за да сложи край на две десетилетия на война.

Мнозина са дълбоко скептични, че заявениет намерения на талибаните представляват промяна във фундаменталните им вярваняи. Вече се появиха съобщения за принудителни бракове, дискриминация спрямо работещи жени и заповеди мъжете да си пускат бради. Хиляди жители са избягали в съседни страни в опит да избягат от бунтовниците.

Убеждаването на международната общност, че възнамеряват да спазват обещанията си, ще бъде от ключово значение, ако ръководството на талибаните се надява да спечели поне мълчаливото признание от САЩ и техните съюзници като нови управници на Афганистан.

Държавният секретар на САЩ Антоний Блинкен може би вече притиска други нации да не признаят групата. Той разговаря с колеги в Китай и Русия в понеделник след съобщения, че двете държави са отворени за работа с талибаните.

Само миналия месец китайският външен министър Ван И нарече талибаните „основна военна и политическа сила“, според New York Times. 

Парите от МВФ

Международният валутен фонд заяви в сряда, че е спрял достъпа на Афганистан до ресурсите на МВФ, включително около 440 милиона долара в нови парични резерви, поради липса на яснота относно правителството на страната.

Съобщението на МВФ дойде на фона на натиска от Министерството на финансите на САЩ, което държи контролен дял във фонда, за да се гарантира, че делът на Афганистан от разпределените за понеделник специални права на тираж (СПТ) няма да попадне попада в ръцете на талибаните.

"Понастоящем липсва яснота в международната общност относно признаването на правителство в Афганистан, вследствие на което страната няма достъп до СПТ или други ресурси на МВФ", заяви говорител на МВФ в изявление по имейл.

"Както винаги е, МВФ се ръководи от възгледите на международната общност", добави говорителят.

Фондът традиционно разчита на членовете си, за да реши дали да се ангажира с правителства, които поемат властта при преврат или спорни избори.

През 2019 г. МВФ преустанови достъпа на Венецуела към СПТ, след като повече от 50 страни членки, представляващи мнозинството от акционерното участие на фонда, отказаха да признаят правителството на президента Николас Мадуро след спорното му преизбиране. МВФ също преустанови сделките с Мианмар, след като военните превзеха властта с преврат през февруари.

МВФ трябваше да отпусне 310 милиона СПТ от името на Афганистан, каза говорител на МВФ. Това се оценява на около 440 милиона долара въз основа на обменния курс на СПТ в сряда. 

Дори Афганистан да си възвърне достъпа до СПТ, едва ли талибаните биха могли да изразходват тези ресурси, защото това ще изисква друга държава да е готова да обменя СПТ за основни валути - транзакция, която вероятно ще бъде блокирана от дългогодишни САЩ финансови санкции срещу талибаните.

Съветникът на Белия дом по национална сигурност Джейк Съливан заяви във вторник, че е твърде рано да се определи дали САЩ ще признаят талибаните като законна управляваща сила в Афганистан, като се позова на "хаотична ситуация в Кабул". 

Между санкциите и неуспеха да получи международно признание, възможностите на групата за достъп до пари ще намалеят и може би ще проправят пътя за преговори със САЩ и други за това как да се изгради ново правителство.

Около 75% от публичните разходи се финансират от международна помощ, според данни на Световната банка. Незаконната икономика, съставена главно от производството на опиум и контрабандата, съставлява останалата част. Един от начините, по които международната общност може да притисне талибаните, е да забави или спре донорските пари да достигнат режима.

С пресъхването на международната помощ „в момента има огромен риск за афганистанския народ“, каза Джош Липски, директор на Центъра за геоикономика на Атлантическия съвет.