Как работи рекламният бизнес на Google за 150 милиарда долара?

Повече от 80% от приходите на Alphabet идват от реклами на Google

17:50 | 18 май 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарната капитализация на Alphabet от над 1,5 трилиона долара я прави една от най-ценните публично търгувани компании в света, отстъпвайки само на Apple, Microsoft и Amazon, пише CNBC.

Google винаги се е представял добре като технологична компания и е инвестирал в дългосрочни планове в областите на технологиите - като търсене в интернет, мобилни телефони, изкуствения интелект, самоуправляващи се автомобили и здравни технологии.

Конференцията за разработчици на софтуера Google I / O, която стартира днес, обикновено дава хляб за дълбоки технологични разговори с далечни визии за бъдещето.

Основният бизнес на Google обаче, си остава онлайн рекламата. През 2020 г. Alphabet генерира почти 183 млрд. долара приходи. От това състояние 147 милиарда долара - над 80% - идват от рекламния бизнес на Google, според годишния отчет на компанията за 2020 г.

Google е пазарен лидер в онлайн рекламата повече от десетилетие и се очаква да управлява почти 29% дял от разходите за цифрова реклама в световен мащаб през 2021 г., според eMarketer. Очаква се номер две Facebook да запише около 24%, докато Alibaba да застане едва на трета позиция, с по-малко от 9%.

През годините Google е създал и придобил множество рекламни технологични инструменти, които дават възможност на създателите на съдържание да печелят пари чрез реклама.

Ето основните съставни части от рекламния бизнес на Google и как те печелят пари.

Търсенето в Google (Google Search)

Търсенето е най-доходоносната единица на Google. През 2020 г. компанията генерира 104 милиарда долара приходи от „търсене“, което e 71% от рекламните приходи на компанията и 57% от общите приходи на Alphabet.

Рекламодателите, използващи продукти на Google, могат да наддават за ключови думи за търсене, които карат рекламите им да изскачат нагоре в съответните резултатите от търсене.

Всеки рекламодател може да избира измежду различни стратегии за офериране. Ако искат например да генерират трафик към своя сайт, те могат да изберат да направят наддаване „цена на кликване“ , където плащат, когато някой кликне върху рекламите им. Те могат да изберат максималната сума, която искат да платят за това кликване, и всеки път, когато дадена реклама отговаря на условията за показване за търсене, търгът определя дали рекламата се показва и на коя позиция.

„Обикновено, колкото по-конкурентна и по-скъпа е индустрията, толкова по-скъпа ще бъде офертата“, каза Джо Балестрино, специалист по дигитален маркетинг.

Google също така позволява на рекламодателите да насочват съдържание към определено местоположение, език и аудитория.

Анализаторите са оптимисти за този бизнес на Google като отбелязват, че той се е развил през годините и ще продължава да го прави, независимо дали използва гласови и графични търсения или други нововъведения, за да изведе продукти пред потенциално заинтересованите очи.

YouTube

YouTube е най-малкият от основните източници на приходи от реклама, като през 2020 г. приходите са близо 20 милиарда долара - около 13% от общите приходи на Google от реклами.

YouTube обаче се разраства по-бързо от другите основни рекламни източници на компанията. Платформата донесе 6,01 млрд. долара приходи от реклами през първото тримесечие - в сравнение с 4 млрд. долара година по-рано, с темп на растеж от 49%. (За сравнение Google Search е с темп на растеж 30% за миналата година.)

Ако създател на YouTube профил иска да печели пари от своя канал и отговаря на условията, той може да включи рекламите за видеата и да сподели приходите си с Google. (За да отговаря на условията за осигуряване на приходи от видеоклипове, каналът се нуждае от 4000 часа гледане за последните 12 месеца, 1000 абонати и трябва да се придържа към редица други правила.)

Видео създателите, които работят с реклами, дават част от приходите си на YouTube. 

Потебителите могат да печелят пари и по други начини - например чрез настройване на опцията „членство“ в канала си или чрез продажба на стоки.

Търговец, който иска да закупи реклама в YouTube, разполага с множество опции - реклами, които могат да се пропуснат или пък не, такива, които се показват преди, след или по време на видеото и реклами за откриване на видео, които насочват потребителите към други видеоклипове или канали в YouTube.

През последните няколко месеца YouTube пусна няколко експериментални функции. Това привлече вниманието на анализатори от Уолстрийт, които казват пред CNBC, че виждат платформата като голяма потенциална печалба.

Като цяло рекламодателите много харесват Youtube, защото там могат да си позволят видео реклама, почти като по телевизията, но с много повече гледания.