Защо етериум е във възход?

Ускореното навлизане на блокчейн технологията и институционалния интерес са част от причините

07:53 | 12 май 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Интересът към етериум никога не е бил по-висок, пише Yahoo Finance.

Етериум всъщност е втората по големина публична блокчейн мрежа по пазарна капитализация и дневни обеми на търговия. В рамките на кратката си история тя вече претърпя забележително развитие и продължава да расте устойчиво. През 2020 г. етери за средно 231 милиона долара са търгувани ежедневно. В началото на 2021 г. това число се повишава до 2,7 милиарда долара на ден.

Интересът отчасти идва от ускоряването на Decentralized Finance (Defi) - концепция, която се фокусира върху блокчейни и “умни” договори вместо върху традиционните финансови посредници. Също така вниманието привличат и решенията от т.нар. етериум слой две (Ethereum layer 2) - технология, изградена върху етериума, която има възможност за разрастване и е много ефективна.

Вълнението и интересът около етера показват признаци на нарастващо приемане на децентрализацията. Ето кои са и трите ключови причини за нарастващото внимание към този пазар:

Блокчейн технологията

Към момента има глобална приемственост и нарастващ интерес към блокчейн технологията. Според доклад на Deloitte 40% от изследваните компании са планирали да похарчат поне по пет милиона долара за блокчейн проекти през 2020 г., а 86% са изградили или са в процес на изграждане на блокчейн екипи. Над от половината компании посочват, че блокчейн е сред основните им пет стратегически приоритети.

Тази приемственост и инвестициите са по-значим знак, че потребителите започват да вярват повече на блокчейн и търсят начин да използват технологията, за да подобрят бизнес процесите си или като метод за трансакции. Етериум се очерта като най-установената криптовалута за тези цели благодарение на DeFi и възможността за разрастване.

Междувременно 2020 г. доведе до подобрения на структурата на криптопазара, включително заради по-високата сигурност и регулации.

Институционалният интерес

Все повече институции приемат идеята за крипто, което увеличава търсенето. В настоящата макросреда някои гледат на крипто като начин да хеджират риска срещу потенциална инфлация в бъдеще.

Поглеждайки към пазара на фючърси, институционалното търсене определено помогна за скорошните ръстове в цената на биткойн. Броят на големите притежатели на биткойн фючърси се повиши до най-високото ниво от миналия декември, когато 110 големи трейдъри държаха над 25 фючърсни контракти.

Регулиран пазар на фючърси

Институциите, които включват крипто в портфолиото си, се нуждаят от доверени представители, които да управляват риска с ценова прозрачност и ликвидност. Създаването на нови етерни фючърси на CME предостави на институционалните инвеститори регулиран пазар, на който да имат експозиции към ценовите движения, без да се налага да притежават дигитален актив или да се справят с опасенията относно портфейлите, застраховките и други бариери за навлизане на пазара.

Какво следва?

Въвеждането на етерните фючърси ще помогне за по-доброто управление на риска от участниците на пазара. В бъдещите дни може да видим традиционни финансови институции като големите хедж фондове и управители на активи да навлязат на пазара на етер.

На фона на нарастващото търсене на етери, представянето на фючърсните контракти ще е нещо, което трябва да се следи в идните месеци. Независимо дали на него се гледа като на ценна блокчейн технология, или като начин за съхранение на стойност - етериум има важна роля на криптопазара.