27-годишният създател на етериум вече е милиардер

Виталик Бутерин създава етериум, когато е едва на 19 години

17:19 | 5 май 2021
Обновен: 17:20 | 5 май 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Виталик Бутерин, 27-годишения руско-канадски програмист, създаде етериум през 2013 г., когато беше само на 19 години. Криптовалутата стартира през 2015 г., а сега Бутерин притежава около 333 500 етера в портфейла си. Умножаваме това по рекордно високия етер на стойност 3 500 долара във вторник и получаваме малко над 1,1 милиарда долара. „Не е зле.“, коментира Пол Р. Ла Моника, репортер на CNN.

Бутерин е съосновател на списание Bitcoin Magazine, създадено през 2012 г. Това е издание, което пише за биткойн и други криптовалути. През 2014 г. той печели стипендията Thiel , двугодишна програма, създадена от милиардера Питър Тийл, която „дава 100 000 долара на младите, които искат да създават нови неща, вместо да седят в класната стая."

Виталик Бутерин не е особено активен в социалните мрежи, което е необичайно за човек с 1,4 милиона последователи в Twitter.

Цените на етера са се увеличили повече от четири пъти през 2021 г. и са скочили с 375%. В момента криптовалутата е втората по големина цифрова валута по пазарна стойност - малко по-малко от половината от пазарната капитализация на биткойн. Общата стойност на целия етериум в обращение сега е около 403 милиарда долара, според CoinMarketCap. Във вторник един етер е на цена от 4882 долара.

Въпреки че инвеститорите купуват и продават хиляди различни криптовалути, включително Dogecoin, етерите и биткойните представляват почти две трети от целия глобален криптопазар.

Криптоентусиазмът скочи рязко през април, когато платформата за търговия Coinbase стана публична с оценка от 86 млрд. долара. Биткойнът поскъпна рекордно, последван от ръст от 500% за доджкойн - валута, създадена като шега през 2013 г.

Поддръжниците на криптовалути прекараха години, настоявайки, че етериум, биткойн и други дигитални пари могат да революционизират света на финансите, а успехът на дебютиращата на Wall Street Coinbase потвърдиха това.

Част от успеха на етериум можем да се отдадем на факта, че това е криптовалутата, избрана за закупуване на множество незаменими токени или NFT - цифрови произведения на изкуството и други колекционерски предмети, които се трансформират в единствени по рода си.