Биткойн или етер е по-добра възможност за инвеститорите?

Всеки, които се насочва към пазара на криптовалути, трябва да бъде подготвен за волатилността

12:00 | 6 май 2021
Обновен: 12:27 | 6 май 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Дните, в които биткойн беше единствената реална опция за инвеститорите, целящи да навлязат на пазара на криптовалути, отдавна отминаха, пише Bloomberg.

Етер - втората по големина криптовалута, поскъпна до рекорд на фона на растящия интерес към пазара. Междувременно капитализацията на доджкойн - криптовалута, създадена като шега, достигна близо 90 милиарда долара.

За повечето хора има смисъл да се навлезе на пазара със залог на двете най-големи криптовалути - биткойн и етер. Всяка една от тях е относително добра инвестиция до момента през 2021 г. - цената на биткойн почти се удвои, докато тази на етер е близо до четворен ръст спрямо 11-процентно повишение за индекса S&P 500.

Етер се

Етер се представя по-силно от биткойн до момента през 2021 г. Графика: Bloomberg 

Какво обаче трябва да имат предвид инвеститорите, преди да решат на коя криптовалута да заложат?

Етер

Етер е токенът, използван от най-употребявания блокчейн - технологията за удостоверяване и записване на трансакции - етериум.

“Етер е блокчейн платформа, която функционира като Apple store или Android app store”, заяви Пат ЛаВекия, главен изпълнителен директор на Oasis Pro Markets. “Биткойн е борсово търгувана стока като златото или начин за съхранение на стойност”, добавя той.

За разлика от биткойн, платформата на етериум се развива. Към момента тя преминава през промени, които трябва да подобрят мрежата, включително намаляване на доставките. Това може да увеличи цените, предоставяйки по-голяма привлекателност на етер, докато в същото време наложи ограничения за предлаганите токени.

„Инвеститорите често гледат на етериум като инвестиция, която ще расте, залагайки на продължаващото развитие на децентрализираната екосистема“, коментира Фил Бонело, Grayscale Investments. Те „понякога разглеждат етер като начин да се заложи на цялото развитие покрай етериум“, добавя той.

Биткойн

Въпреки че доминацията на биткойн отслабна през тази година - криптовалутата сега държи 46-процентен дял от общия пазар спрямо 70% в началото на годината според CoinGecko - тя все още е най-голямата.

Биткойн има капитализация от над един трилион долара в сравнение с 380 милиарда долара за етериум, сочат данни на CoinGecko.

Биткойн все още е предпочитаният избор от много големи корпорации. Tesla и MicroStrategy вече закупиха биткойни. Когато Пол Тюдор Джоунс или Рей Далио говорят за крипто, те говорят за биткойн.

Биткой и етер (или нито едно от двете)

Всеки, които се насочва към пазара на криптовалути, трябва да бъде подготвен за волатилността.

Криптовалутите също така могат да бъдат засегнати от регулациите и дори перспективите за въвеждането им. Цените могат рязко да се понижат - някои наблюдатели на пазара предупреждават за балон.

Повечето от водещите финансови съветници посочват, че не биха заложили над 5-процентен дял от портфолиото си на криптовалути и че клиентите им трябва да са готови да загубят всичко.

Все пак за тези, които искат да навлязат в криптосвета, има поводи за закупуването и на биткойн, и на етер като възможност за диверсификация и хедж.

„Имайки се предвид, че сред самите дигитални монети има възможности за диверсификация, трябва да разгледаме малка кошница от тях, а не само биткойн, когато преценяваме дали дадено разпределение на криптоактиви може да намали нестабилността на портфейла заедно с традиционните активи“, написаха анализатори на Cornerstone в скорошен доклад.

Материалът има информационен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.