Американската икономика се съживява, но все още се намира в голяма дупка

Разглеждайки БВП в долари, а не само като процентна промяна, е очевидно, че ще отнеме повече време за САЩ да се върнат към своята предпандемична сила

19:53 | 28 април 2021
Обновен: 22:40 | 28 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ излиза от най-лошите пандемични времена и това вероятно ще означава, че ще станем свидетели на някои меко казано привличащи вниманието данни, когато администрацията публикува данни за икономическия растеж в четвъртък. Но големият скок, подхранван от възраждащите се потребителски разходи след една година в условия на блокировки, ще започне от голяма дупка, пише в свой анализ CNN Business.

Икономистите прогнозират, че американската икономика е нараснала с годишен темп от 6,1% през първoто тримесечие - по-бързо от 4,3%, отчетени и в края на 2020 г., но далеч по-бавно от огромния скок от 33,4% през второто тримесечие на 2020 г., когато икономиката започна да се отваря отново.

Измерването на "годишна" база не е същото като измерване на тримесечие спрямо друго тримесечие; осредняването на година предполага, че тримесечната ставка ще се запази през цялата година. Икономистите обикновено използват годишната база за измерване на американския БВП, защото улеснява сравняването на числата през различни периоди от време.

Преди пандемията брутният вътрешен продукт на САЩ, най-широката мярка за икономическа активност, нараства средно с около 2,5% на тримесечие на годишна база. По време на пандемията икономиката спря и БВП се сви с рекордни темпове.

Сега, когато нацията е в етап на възстановяване, темповете на растеж изглеждат изключителни. Но това е така, защото икономиката все още компенсира загубени позиции.

Разглеждайки БВП в долари, а не само като процентната промяна, по-очевидно е, че САЩ все още се намират в дълбока дупка. Ще отнеме повече време, за да се върнат към своята предпандемична сила. В крайна сметка темпът на растеж на БВП ще се нормализира, връщайки се обратно към числата, с които бяхме свикнали преди Covid.

Главният икономист на PNC Гъс Фошер очаква американският БВП да нарасне след своя предпандемичен връх в средата на тази година. Фошер също така вярва, че по-силните от обичайните темпове на растеж ще продължат и през 2022 г.

Бизнесът се отваря отново и се опитва да навакса търсенето. За индустрии, които изискват социални взаимодействия, включително пътувания и ресторанти, разпространението на ваксината е ключово. Комбинацията от повече ваксинирани американци и отмяната на противопандемичните мерки е от решаващо значение за хотелиерството. В производството предприятията вече се борят да отговорят на търсенето вследствие на недостига на доставки.

Междувременно американците стават все по-уверени и това е добър знак за потребителските разходи - основният двигател на американската икономика. През април индексът на потребителското доверие (CCI) се покачи до 121,7 пункта - най-високото равнище от февруари 2020 г., преди пандемията да удари САЩ.

След като милиони американци загубиха работата си в разгара на пандемията, мнозина отново намериха препитание. Заедно със помощите от Вашингтон, това помогна на потребителите да бъдат по-уверени в бъдещето.

Междувременно служителите, които имаха късмета да работят през цялата пандемия, спестиха много през 2020 г. С малко възможности за харчене извън дома, портфейлите останаха пълни. Това обещава силни потребителски разходи при отварянето на икономиката.