Какво трябва да знаем за SPAC?

Дружествата за придобиване със специално предназначение са новото голямо нещо на пазара, но някои анализатори се съмняват в тяхната устойчивост

07:46 | 19 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Дружество за придобиване със специално предназначение или SPAC може да звучи странно, но това е една от най-горещите тенденции в глобалните инвестиции в момента.

Над 100 милиарда долара (72 милиарда британски лири) бяха инвестирани в SPAC през последната година и Обединеното кралство се надява, че тези компании ще бъдат зона за растеж на фондовия пазар след Brexit. Пазарът е и "основна област на растеж" за европейските инвестиционни банки, смятат от Barclays Capital, предава Yahoo Finance UK.

Не всички са толкова развълнувани. Има опасения, че бумът на SPAC може да се превърне в балон и да навреди на малките инвеститори. Каквото и да се случи, SPAC вероятно ще останат в заглавията за години напред.

Какво е SPAC?

SPAC са известни още и като компании „празни чекове“ и са по същество празни парични черупки - компании без операции, които са създадени само за да привлекат пари от инвеститори и след това да ги използват, за да придобият друга компания.

Посредством сделките, който SPAC сключват, придобитите частни компании стават публични. Ползата за компаниите, които се придобиват, е, че може да бъде по-бърз и лесен начин за котиране на фондовия пазар.

Забележителни примери за компании, които са станали публични чрез SPAC, включват Nikola, DraftKings  и Virgin Galactic. Основателят на Social Capital Chamath Palihapitiya е най-известният „спонсор“ на SPAC.

Как работят те?

SPAC събират пари чрез първично публично предлагане, което означава, че те продават акции, които след това се търгуват на фондова борса. Акциите обикновено се оценяват на 10 долара всяка, но няма правило, според което те трябва да се продават на това ниво.

SPAC са структурирани така, че инвестиционните средства да се държат под формата на ценни книжа, докато ръководството се стреми да идентифицира сделка, което означава, че инвестиционните средства не могат да бъдат изразходвани. Спонсорите на SPAC вземат такса, след като сделката приключи, обикновено под формата на 20% дял в придобиваната компания. Има такси за подписване, свързани с IPO, но те обикновено се прехвърлят на целевата компания.

След като сделката бъде идентифицирана, акционерите са помолени да гласуват за одобряване на придобиването с обикновено мнозинство.

SPAC обикновено търсят сделки, които са няколко пъти по-големи от капитала на самия „празен чек“. Допълнително финансиране се урежда чрез това, което е известно като PIPE сделка с фондове за дялово участие.

Защо всички говорят за SPAC?

SPAC съществуват от десетилетия, но популярността им  нарасна миналата година. SPAC привлякоха около 80 млрд. долара през 2020 г., което представлява половината от всички пари, събрани чрез IPO в САЩ.

Бумът продължи и през 2021 г. 90 SPAC компании събраха 32 милиарда долара чрез IPO през февруари, изчисляват от Goldman Sachs. Спортни звезди, включително балерината Стеф Къри, шампионката по тенис Серена Уилямс и скейтбордистът Тони Хоук участват в SPAC. Подобни известни личности само повишиха вниманието към пазара.

Великобритания се надява да се възползва от бума. Правителството на страната наскоро предложи реформи на фондовия пазар, за да улесни листванията  на SPAC в Лондон.

Какво получават инвеститорите?

Инвеститорите, които подкрепят SPAC, по същество залагат, че екипът, който стои зад него, може да идентифицират добри сделки. Вашият залог от  10 долара в SPAC днес може да е превърнете в акция на гореща, иновативна компания утре, която струва 20 долара малко след приключване на сделката.

Инвеститорите избират SPAC въз основа на индустрията, към която е насочен, или на резултатите от хората, които го управляват. Инвеститорите получават и недостатъчна защита. Съгласно структурата на SPAC, паричните средства на инвеститорите се връщат изцяло, ако сделка не може да бъде сключена в рамките на две години. Това не е лошо представяне в ерата на свръхниски лихвени проценти.

Какви са рисковете?

Проблемът с опцията „мистериозна кутия“ е, че може да се окажете с нещо много по-лошо от това, което се предлага другаде.

Чарли Мънгър, дясната ръка на Уорън Бъфет, наскоро нарече SPAC "дразнещ балон" и заяви, че това е "някаква луда спекулация в предприятия, които все още не са започнали дейността си".

„Изобщо не участвам. И мисля, че светът би бил по-добре без тях", каза 97-годишният милиардер инвеститор. 

Дейвид Швимер, главен изпълнителен директор на Лондонската фондова борса, заяви този месец, че на пазара "очевидно има някакво празнословие" и предупреди, че това "може да завърши зле" за много инвеститори.

Пазарът на SPAC следва „цикли на бум и крах“, показва скорошна бележка на JP Morgan. След като достигна максимума през миналия месец, индекс, който проследява SPAC, навлезе на „мечи пазар“ в началото на март. 

Остава да видим какво е отражението на сделките на SPAC за управлението на пазарите. Листване чрез SPAC включва по-малко предварителен контрол за сигурността на инвеститорите. Избягването на дългата предварителна подготовка е плюс за много управленски екипи, но може да означава, че се пропускат  известни проблеми. Основателят на Nikola, например, бе принуден да напусне поста миналата година, след като компанията за електрически автомобили беше обвинена в преувеличени твърдения за нейните постижения и способности.