Поскъпването на среброто сигнализира за задаващ се бум при борсово търгуваните стоки

Металът може да се окаже в центъра на следващия супер цикъл

12:49 | 5 февруари 2021
Обновен: 12:49 | 5 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Миналата седмица всеки си пожелаваше да притежава сребро. Обединените в социалните медии инвеститори, които бяха недоволни от късите позиции на пазара към акциите на GameStop и доведоха до исторически връх на цените им, прекараха събота и неделя с планове да направят същото и с цената на метала, която се повиши със 7,7% само в понеделник, пише за Financial Times Мерин Самърсет Уеб.

Оживлението намаля, след като чатовете в Reddit отстъпиха от водещите теми. Въпреки че може да не се наложи на инвеститорите отново да мислят за GameStop, те определено трябва да имат предвид среброто. Възможно е именно то да изиграе главна роля в следващия супер цикъл за борсово търгуваните стоки. Дългите бичи пазари за индустриалните борсово търгувани стоки не се случват често - през последните 227 години те са били само шест, посочват от Saxo Bank.

Когато обаче това се случи, всички те са задвижвани от една и съща динамика. Пренасищането води до спад на цените. Намаляване на доставките повишава цените. Ситуацията е толкова проста. Ключовото нещо, което инвеститорите трябва да имат предвид, е, че когато цените се покачват, това продължава известно време, защото отнема години за пускането на нова мина в експлоатация и стартирането на добив от нея.

На какъв етап от цикъла сме сега?

В началото на добрата част (поне от инвеститорска гледна точка). Големите мини за добив на метала започнаха "инвестиционна стачка" през 2014 г. - спряха почти всички експанзивни разходи, в резултат на което голям брой индустриални метали вече бяха в недостиг дори преди удара от пандемията през миналата година. 

Този недостиг на предлагането скоро ще се изправи пред нова вълна на търсене. В краткосрочен план има задържано търсене, което се очаква да бъде осводобено, след като приключат мерките за овладяване на пандемията. САЩ ефективно осигуряват висок минимален доход на жителите си в рамките на година, като има вероятност да бъдат предоставени нови чекове за по две хиляди долара на човек, така че средствата ще намерят мястото си в реалната икономика доста бързо.

Има нещо повече по отношение на новата динамика в търсенето от това. В ерата след Covid-19 изглежда, че никой няма да се тревожи много за фискалната стабилност. Вместо това има шанс тенденцията правителствата да пълнят джобовете на хората да продължи, което се дължи на безкрайните обещания за зелена трансформация и инфраструктурна революция, както и на ангажиментите правителствата да приоритизират високите нива на заетост за сметка на ниските нива на инфлацията.

Всичко това е чудесно за индустриалните метали и особено за тези от тях, които попадат в сърцевината на зелената трансформация. В електрификацията например няма възможност за замяна на медта. Колкото повече мислим зелено, толкова по-необходим ще е кафявият метал.

Междувременно, само защото повечето от разговорите около инфраструктурата са по отношение на чистата енергия, това не значи, че петролът няма да е част от следващия суперцикъл. Хората ще разчитат на изкопаемите горива в идните десетилетия, така че намляването на доставките може би е преждевременно.

За тези, които смятат, че след толкова продължителни мерки за овладяването на пандемията поведенческите навици на потребителите ще са променени - те ще пътуват по-малко до офисите и ще се наслаждават на по-малко почивки, отколкото в миналото, е достатъчно да проверят резервациите на круизните компании. Carnival посочва, че резервациите ѝ за 2022 г. вече изпреварват тези за 2019 г.

Имайки предвид всичко това, посочват от Saxo, 2021 ще бъде годината, в която “темата за по-зелено правителство, подкрепена от трансформацията на социалната парадигма, ще се сблъсква с реалността на малко доставки, неадекватна инфраструктура и бизнес свят, който е толкова зает да става дигитален, че забравя физическото пространство”.

Великите продукти не само трябва да са рекламирани в социалните медии, те трябва да бъдат произведени, транспортирани и доставени. От това се нуждае реалният свят на борсово търгуваните стоки.

Новият бичи пазар започна през миналата година, иднескът Bloomberg Commodity се повиши с 10% през последното тримесечие на 2020 г., но 2021 г. все още може да е годината, в която той да отчете силни ръстове.