Има ли балон на Wall Street? Дебатът се разгорещява

Компаниите за придобиване със специална цел и действията на ритейл инвеститорите са сред най-големите рискове

07:46 | 27 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

На фона на цените на акциите, които достигат нови рекордни стойноси, към банките на Wall Street все повече се задават въпроси дали бумът, който е сравняван с дотком балона, ще приключи по подобен начин, пише CNN.

“Получаваме огромен брой запитвания дали потенциален балон се формира на финансовите пазари”, заяви Мислав Матейка, главен стратег за европейския пазар на акции в J.P. Morgan, в бележка до клиентите в понеделник.

Анализаторските екипи на големите банки обаче все още не натискат алармата, позовавайки се на исторически ниските лихвени проценти и огромните суми, които продължават да се печатат от централните банки.

“Имайки се предвид доходността по облигациите, корпоративните кредити или паричните средства, агрегатният индекс на фондовите борси все още е под средните исторически оценки”, заяви Goldman Sachs на клиентите си в петък.

Инвестиционната банка се позова на бележка, написана в края на ноември от икономиста Робърт Шилер, който е експерт по балоните и е разработил най-известният метод за оценка на акциите.

“На фона на ниските лихвени проценти и вероятността нивата им да останат такива акциите продължават да изглеждат привлекателни, особено когато се сравнят с облигациите”, посочва Шилер.

Това не означава, че няма причини за тревога.

Goldman Sachs и JPMorgan посочват компаниите за придобиване със специална цел (SPAC) като потенциални проблемни сфери. През 2020 г. 229 такива компании в САЩ набраха 76 милиарда долара - шест пъти повече спрямо 2019 г., сочат данни на Goldman. През първите три седмици на 2021 г. още 56 SPAC дружества набраха 16 милиарда долара.

JPMorgan също отбелязва, че 2020 г. е била най-силната за пазара на първични публични предлагания след дотком балона, докато направилите пазарни дебюти “регистрират безпрецедентен ръст на цените на акциите за кратко време”.

Няма признаци, че този ентусиазъм започва да се охлажда. Приложение за кратки видеа, което се конкурира с китайската TikTok, се подготвя за IPO, което може да е най-голямото в света от началото на пандемията, съобщи по-рано CNN.

Kuaishou, базирана в Пекин технологична компания, се готви да набере 6,2 милиарда долара от фондовата борса с листване в Хонконг, посочва запознат източник, като се позовава на детайли за планираното IPO.

Междувременно инвеститори като Карл Икан и Джеръми Грантам изразиха тревога относно състоянието на пазарите.

“Дългият бичи пазар след 2009 г. най-накрая започна да узрява в епичен балон”, заяви Грантам в писмо по-рано този месец. “На фона на свръхоценките, изключителните ръстове на цените, обезумелите емисии и спекулативното поведение на инвеститорите смятам, че това събитие ще бъде записано като един от най-големите балони във финансовата история”, посочва той.

Междувременно банките - въпреки че подчертават някои зони на опасения и слабост, остават далеч по-умерени, твърдейки, че систематичните рискове са ограничени.

Чуждестранните компании се отказват от САЩ и залагат на Китай

Чуждестранните компании обръщат гръб на САЩ, възползвайки се от икономическия бум в Китай и силното представяне на страната в борбата с коронавирусната пандемия.

Преките инвестиции в САЩ от чуждестранни компании се свиват с 49% до 134 милиарда долара през миналата година според доклад, публикуван в неделя от Конференцията на ООН за търговия и развитие. Междувременно преките чуждестранни инвестиции в Китай нарастват с 4% през 2020 г. до 163 милиарда долара.

Миналата година е първата в историята, в която преките чуждестранните инвестиции в Китай надвишават тези в САЩ. Азиастската страна вече е най-големият получател на инвестиции от чужди компании.

Китайската икономика нарасна с 2,3% през миналата година, докато останалите големи икономики в света регистрираха понижения. Способността на страната да контролира разпространението на вируса ѝ помогна да стабилизира инвестициите след по-ранните блокади, се посочва в доклада.

Трябва да се отбележи, че спадът на инвестициите от външни компании в САЩ започна далеч преди пандемията. След като достигнаха рекорд през 2015 г. от 440 милиарда долара, по данни на търговското министерство на САЩ, външните инвестиции в страната се понижават устойчиво.

Политиката на изолация на президента Доналд Тръмп допълнително удари чуждестранните инвестиции - особено от Китай, като се отчита най-голям спад през последните седем години. Нарастващата икономическа несигурност по света също допринесе за спадовете.

Възходът на платформите за търговия

Армия от трейдъри, координираща се в Reddit, повиши цените на търговеца на дребно на видеоигри GameStop до исторически връх.

Акциите na GameStop поскъпнаха с 51% в петък до 65,01 долара. Цените им се повишиха с още 41% в ранната търговия в понеделник, тъй като инвеститорите рекламират книжата все по-усилено в социалната медия. Цената на акциите се повиши повече от три пъти за последния месец.

Ралито за GameStop започна, след като към компанията се присъедини основателят на Chewy Раян Коен. Миналата седмица инвеститорите в социалната медия насърчиха ръста в цените на акциите на GameStop с нарастваща ярост, след като Citron Research очерта причините, поради които смята, че цените ще се понижат до 20 долара.

В петък Citron заяви, че ще спре да коментира GameStop след действията на “ядосана тълпа”, предаде Bloomberg.

През последните 10 месеца зачестиха разговорите за това как приложенията за безплатна търговия като Robinhood влияят на динамиката на пазара - а този случай дава ясен пример.

Той също така говори за случващото се на финансовите пазари в по-широк план. Трейдърите, следящи огромния ръст на цените на акциите въпреки пандемията, са убедени, че залози като този в GameStop могат да им се отплатят. Подобни ходове, разбира се, са много рискови, а Wall Street посочва манията сред ритейл инвеститорите като основна причина за безпокойство, когато става въпрос за това дали акциите са поскъпнали твърде много за твърде кратък период.