Модният бизнес през 2020: Какво се промени и какво да очакваме?

Интервю с модния дизайнер Прабал Гурунг за промените и бъдещето в модната индустрия

18:03 | 19 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спортните панталони и други удобни дрехи са новото „черно“. Дори Анна Уинтур носеше панталони, докато работеше от вкъщи, както списание Vogue показа в профила си в Instagram през април, пише The Wallstreet Journal. Това е така защото все повече хора работят отвкъщи и имат все по-малко поводи да се облекат с нещо различно, за да отидат на вечеря или коктейл бар.

Пазарът на луксозни стоки се сви през тази година за първи път от 2009 г. насам, според 19-ото издание на Bain & Co. Luxury Study, публикувано миналия месец в сътрудничество с Fondazione Altagamma, италианската фондация на производителите на луксозни стоки. Според доклада продажбите на дребно в сектора ще възлязат на 256 милиарда щатски долара за годината, което е с 23% по-малко от 2019 г. - най-големият спад, регистриран откакто Bain започна да проследява индустрията. И Bain не очаква пазарът да се върне до нивата на продажбите през 2019 г. до края на 2022 г. или началото на 2023 г.

Подобно на много модни дизайнери, Прабал Гурунг се опитва да разбере как да се преориентира към новия моден пейзаж. Базираният в Ню Йорк дизайнер пусна своя лейбъл през 2009 г. по време на рецесията, което означава, че е бил свидетел на това как модата се възстановява от предишната криза и еволюира. Цветните дрехи на Гурунг са носени от музикалната поп звезда Халси, актрисата Минди Калинг, херцогинята на Кеймбридж, Мишел Обама, Сара Джесика Паркър и Опра Уинфри, наред с много други.

Гурунг, в началото на 40-те години, е част от поколение дизайнери, за които се смята, че ще наследят имена като Ralph Lauren, Donna Karan и Calvin Klein, но все още не са пробили в бизнеса толкова много.

Гурунг е харизматичен, фотогеничен и откровен по отношение на многообразието и други социални и политически въпроси. Роден в Сингапур, израснал е в Непал и има повече от 750 000 последователи в профила на своя лейбъл в Instagram.

 

 

В интервю за The Wall Street Journal Гурунг говори за това, което предстои за модната индустрия след Covid-19.

Какво влияние ще окажат събитията от 2020 г. върху луксозната мода през следващите няколко години?

Как да правим бизнес е нещо, което трябва да преразгледаме. 2020 г. накара хората от модния бизнес да променим начина, по който виждаме потреблението – от това колко произвеждаме и какъв е нашият въглероден отпечатък до това как събитията от друга страна, които провеждаме, създават отпадъци. Има диалог за устойчивостта. Той продължава от известно време, но в момента е на висок тон. Все повече се повдига темата около завръщането към лукса с фокус върху майсторството и качеството, вместо върху количеството. Всички тези толкова важни теми сега са на преден план.

Тъй като работата от вкъщи се очаква да продължи дълго, както и социалната дистанция, това значи ли, че скоро няма да се завърне големият „апетит“ към модата?

Все още има апетит за надежда, идеализъм и красота, който продължава дори през тези времена. Има хора, които планират живота си след пандемията. Има места в света, които са се справили с пандемията по-добре от други и следователно са подновили дейностите и събиранията си по един или друг начин. Има хора, които искат спортни панталони, но не всички ги харесват. Когато сте вкъщи, носите спортни панталони, но не всички се разхождат навън по този начин. Факт е, че роклите не се предпочитат, но специално в Ню Йорк не виждам стилът на хората да е променен. Освен това сме свидетели на т.нар. „zoom-партита“ и хората се обличат специално за тях.

Някои дизайнери организират виртуални презентации вместо модни шоута на подиума. В този смисъл, как ще изглежда Седмицата на модата и останалите ревютата в обозримо бъдеще?

Няма нищо по-вълшебно от шоуто на подиума – музиката, атмосферата и начина, по който реагират хората. Мисля, че традиционният формат ревютата винаги ще бъде актуален. Но се надявам модните брандове да се опитват да намалят отпадъците, свързани с организирането на по-големи събития. Много производствени компании са отделили това време, за да помислят активно за това как могат да създадат по-екологични шоу програми.

 

Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън с рокля на Прабал Гурунг.

Стартирахте своя лейбъл по време на рецесия и станахте свидетели на възстановяването на икономиката и модата. Може ли модата да се справи и този път?

В предизвикателни времена като днешните се случват творчеството, изобретателността, новите идеи и новите културни моменти. Мисля, че с тази положителна новина за ваксините има подновено чувство за надежда и оптимизъм за пазара. Когато всичко се нормализира, ще има увеличени разходи и желание за красиви предмети. Въпрос на време е.