Няма лесен път за излизане от забраната за изплащане на дивиденти

Надзорните органи във Франкфурт и Лондон са изправени пред трудни решения през декември

08:17 | 27 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските банкери се надяват, че след месеци на презастраховане от страна на регулаторите точно преди празниците ще получат отново свободата да изплащат дивиденти. Надзорните органи във Франкфурт и Лондон ще решат през следващите седмици дали институциите са достатъчно силни, за да издържат на по-нататъшните шокове от Covid-19, предава Bloomberg.

Изплащанията на акционерите на банките бяха замразени през март като компромис за безпрецедентно регулаторно облекчение и гаранции за държавни заеми. Реакцията на централните банкери на първоначалния пазарен шок предотврати някои от икономическите щети от пандемията, но оттогава предизвика разочарования сред финансовите титани, които са недоволни от това, че акциите им поевтиняват.

„Въпросът е как да направим така, че в банковата система да може да се инвестира“, заяви Лоренцо Бини Смаги, председател на Societe Generale SA и бивш член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, на конференция в сряда. Според него в системата в момента няма достатъчно капитал и средствата, необходими, за да се  поддържа икономиката, ще трябва да дойдат от данъкоплатците.

ЕЦБ заяви, че нейната фактическа забрана запазва около 30 милиарда евро (36 милиарда долара) в банковата система, които иначе биха отишли ​​в джобовете на инвеститорите. Ето опциите, които ЕЦБ и Английската централна банка биха могли да изберат през декември:

Удължете на забраната за изплащане на дивиденти

Това би било голямо разочарование за инвеститорите.

„Удължаването на забраната не е устойчиво, това е блокиране, прилагано по отношение на финансирането“, каза Ромен Бошер, който ръководи 191 милиарда долара като главен инвестиционен директор за акции в Fidelity International. По думите му искането акционерите да поемат риска без дивидент е „имплицитна национализация“.

Но икономиката все още е твърде крехка, казват някои анализатори. Те посочват като пример за мнението си компаниите и потребителите, на които е било позволено да спрат изплащанията по заеми от 1 трилион долара по-рано тази година. Има и опасения, че позволяването на силните банки да плащат дивиденти може да стигматизира по-слабите.

Отмяна на забраната изцяло

Надзорните органи могат да се върнат към подкризисния подход и да позволят на банките да изплащат дивиденти, ако надвишат минималните си капиталови изисквания. Това може да означава големи изплащания, тъй като много заемодатели са изградили буфери след катастрофата през 2008 г. но все пак трябва да се има предвид, че рекордното ниво на капитал на заемодателите в края на третото тримесечие се стимулира от облекчението от регулаторите и правителствената подкрепа.

Членът на надзорния съвет на ЕЦБ Керстин аф Йохник посочи многото несигурности, които биха могли да подкопаят този подход.

„Сега преживяваме друга трудна фаза на кризата с увеличаване на броя на заразените и свързаните с това публични интервенции. Но в същото време мисля, че сега има и повече положителни сигнали за ваксината и как нашите икономики ще могат да се възстановят. Ситуацията е доста трудна за реална оценка и какъв ще бъде ефектът върху балансите на банките“, каза тя на конференция в сряда.

Лимити на изплащанията

Надзорният съвет на ЕЦБ обсъди ограничаването на дивидентите до процент от годишната нетна печалба, казаха миналия месец запознати източници. Това ще запази капитала в системата, като същевременно ще позволи някои изплащания. Това също може да намали конкурентния натиск върху банките. Все пак не е ясно дали е осъществимо от правна гледна точка.

„Ограничаването на дивиденти също би било много несправедливо за банките със солидно ниво на капитал“, каза Бошер от Fidelity.

Изчакване на резултатите от стрес тестове

Регулаторите могат да обещаят да позволят на банките да изплащат дивиденти през следващата година в зависимост от това как се справят при стрес тестовете. Следващите стрес тестове в Европейския съюз ще започнат през януари с резултати в края на юли. Това би било по-прозрачен процес, но също така означава изчакване за инвеститорите. Стрес тестовете на ЕС също бяха критикувани по-рано като твърде лесни.

Разделянето на АЦБ и ЕЦБ

Двете централни банки биха могли да поемат по различни пътища. Който и да следва по-ястребовия път, ще остави банките си в неравностойно положение спрямо международните си конкуренти.

По-рано тази година САЩ избраха по-прагматичния вариант за ограничаване на банковите изплащания, докато Швейцария помоли банките да ги разделят за две плащания, разпределени през 2020 г.

Какъвто и да е резултатът, регулаторите усилено подчертават, че забраната е изключителна мярка и няма да стане част от инструментариума им.

„Временно е. Това ще зависи главно от прогнозите по отношение на развитието на икономиката. Това, което искаме да направим, е да избегнем кредитната криза и да поддържаме потока от кредити към реалната икономика", каза заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос.