Какво се крие зад ралито на акциите на соларните компании?

Книжата на някои соларни компании поскъпнаха с над 300% през тази година

17:34 | 4 ноември 2020
Обновен: 17:38 | 4 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg
Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

След години на избягване акциите на компаниите, занимаващи се със слънчева енергия, внезапно правят фурор на Wall Street. Книжата на Sunrun, най-голямата американска компания за соларни панели, са поскъпнали с над 300% досега тази година. А цените на акциите на Invesco Solar ETF са се удвоили през 2020 г.

Това е част от рали, подхранвано отчасти от надежди за синя вълна, която води до по-голяма федерална подкрепа за възобновяемите енергийни източници, тъй като Джо Байдън призова за премахване на въглеродните емисии от електропреносната мрежа до 2035 г., предава CNN Business.

Междувременно инвеститорите се освобождават от акции на компании, които се занимават с изкопаеми горива, особено големите петролни компании, на фона на нарастването на призивите за устойчиво екологично, социално и корпоративно управление (ESG) и социално съзнателно инвестиране. ExxonMobil вече не е най-голямата енергийна компания в Америка по пазарна стойност, след като бе детронирана от компанията за слънчевата и вятърна енергия NextEra Energy.

"Това е само знак, че възобновяемите енергийни източници ще са по-бързо развиващо се и по-достъпно решение. Просто вече не може да се отрече това", каза съоснователят и главен изпълнителен директор на Sunrun Лин Юрич пред CNN Business.

Залагане на победа на Байдън

Инвеститорите се втурнаха да купуват акции на Sunrun с надеждата, че придобиването, заедно с по-благоприятни политики във Вашингтон, ще повиши перспективите на компанията.

„Платформата на Байдън е много благоприятна за възобновяемите енергийни източници, по-специално за слънчевата енергия за жилищата“, каза Софи Карп, старши анализатор в KeyCorp.

Invesco WilderHill Clean Energy ETF, който притежава акции в Sunrun, SunPower, Tesla  и други компании за възобновяеми източници, почти се е удвоил през тази година. За разлика от това, Energy Select Sector SPDR Fund, доминиран от подобни на Exxon и Chevron, намалява с 50%.

Юрич, шефът на Sunrun, омаловажи въздействието на политиката върху бъдещето на индустрията.

"Що се отнася до изборите, интересното е, че слънчевата енергия има огромна двупартийна подкрепа. Това ни насърчава, независимо в каква посока вървят изборите“, каза тя.

Изборите могат да определят съдбата на данъчния кредит

Джо Байдън предложи близо 2 трилиона долара федерални инвестиции за справяне с климатичната криза.

Работна група за климата на Байдън призова да се инсталират осем милиона слънчеви покриви отчасти чрез намаляване на бюрокрацията, за да се ускори по-бързото даване на разрешения. Това е амбициозна цел, като се има предвид, че в момента в САЩ има само около 2,2 милиона жилищни слънчеви инсталации, показват данните на KeyCorp.

От решаващо значение е и това, че данъчният план на Байдън също така призовава Конгреса да разшири данъчните кредити за възобновяема енергия и да възстанови федералния данъчен кредит за енергийни инвестиции. Данъчният кредит, който е на разположение на собствениците на жилища, които купуват или финансират слънчеви инсталации за покривите на жилищата си, ще бъде премахнат до 2022 г.

„Разширяването на данъчните кредити при демократите, нещо, което хората все повече очакват през тази година, може да струва много пари“, каза Майкъл Уайнстийн, анализатор в Credit Suisse.  Според него това ще ускори растежа и ще направи слънчевата енергия още по-конкурентна.

Слънчевата енергия нараства, тъй като съмненията за изкопаемите горива също нарастват

Независимо от резултата от изборите, анализаторите очакват инвеститорския интерес към възобновяемите енергийни източници да остане повишен поради влиянието на движението за ESG инвестиции.

Анализаторът от Credit Suisse Уайнщайн заяви, че мениджъри на пари в петролното и газовото пространство са под натиск да диверсифицират портфолиото, за да се предпазят от  дългосрочния риск изкопаемите горива да бъдат заменени от възобновяеми източници.

„Това донесе повече пари в екосистемата. А повечето пари понякога означават по-високи цени“, каза Уайнщайн.