Дефицит или излишък на захар ни очаква?

Отговорът зависи от развитието на пандемията

11:56 | 26 септември 2020
Обновен: 11:56 | 26 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нова вълна на блокиране на икономиките заради коронавируса може да определи дали светът ще има твърде много или твърде малко захар, пише Bloomberg в свой анализ.

Някои от известните анализатори в бранша са разделени относно това дали пазарът ще се сблъсква с излишък или дефицит през сезона, започващ следващия месец. В основата на различните мнения стои въпросът дали пандемията ще намали потреблението  или ще подтикне водещия производител Бразилия да използва захарта за етанол.

Прогнозите са глобалното производство на захар да бъде по-малко от търсенето с 1.1 млн. тона, смята Патриша Луис-Мансо, ръководител Анализ на земеделието и биогоривата в S&P Global Platts. На подобно мнение е и Джон Стансфийл, анализатор в Group Sopex. Според друг анализатор обаче светът ще бъде изправен пред втора поредна година на излишък.

Фючърсите на захарта, търгувани в Ню Йорк, се сринаха по-рано тази година, тъй като коронавирусът намали търсенето на храни и горива. Тръстиковата захар в Бразилия обаче се използва и за производството на етанол,необходим на някои автомобили. След първоначалния срив на цените се наблюдава възстановяване с отваряне на икономиките, но сега с нарастващия брой на заразени има риск в много страни да бъдат върнати ограничителните мерки. В Обединеното кралство вече има затягане на мерките, а Израел е втората държава, която блокира икономиката си за втори път.

Глобалното потребление на захар вече намаляваше преди вирусът да започне да се разпространява. Пандемията е засегнала търсенето с 2,5 милиона тона през последния сезон в сравнение с прогнозите преди Covid и се очаква да има допълнително свиване, смятат от Platts.

Цена на

Цена на фючърсите върху захарта на борсата в Ню Йорк. Графика: Bloomberg

Европа е място, където търсенето е особено засегнато, с потенциално намаление с 500 хил. тона, което е повече от прогнозата на Европейската комисия, заяви Стансфийлд в петък на виртуалната конференция.

Ограничителните мерки оказват влияние и на пътуванията с автомобили, което пък намалява търсенето на етанол.

 В Бразилия обаче се произвежда повече захар, което обърна прогнозата за недостиг от почти 7 млн. тона за сезона, завършващ на 30 септември, в излишък от 800 хил. тона, обясняват от ED&F Man.

Вече се очакват още съкращения в търсенето за следващия сезон, като оценките на Platts са за намаление от 1,6 милиона тона спрямо сценария си преди Covid-19. Все пак от компанията очакват търсенето на захар да нарасне с 1.5% през следващата година спрямо този сезон. Джон Стансфийлд  е дори още по-позитивен, като той залага на възстановяване в Китай и Индия, което ще доведе до ръст на търсенето с над 2%.

„Нашата гледна точка е, че Covid и цялата тази криза засилиха съществуващите тенденции за по-бавен растеж на потреблението“, каза Луис-Мансо. По думите й че може да има „слабост“ в прогнозите за потреблението предвид текущата несигурност, въздействието върху БВП и възможността за други блокировки.

Прогнозите са Бразилия да превърне 42.5% от захарната си тръстика в захар в рамките на сезона, който там започва през април, произвеждайки 32.8 млн. тона захар, изчисляват от Platts. Това е по-малко от делът от 45.8% през тази година, като се очаква делът на захарната тръстика, използвана за производство на гориво да нарасне с 6%. От ED&F Man очакват 44% от тръстиката да отиде за производство на захар и така да бъдат произведени 34 млн. тона.