Силното десетилетие за долара върви към своя край

Анализатори очакват зелената валута да отслабне в периода на възстановяване на глобалната икономика

07:46 | 17 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg
Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Спадът в цената на долара заплашва да сложи край на почти десетилетие преднина на валутата спрямо основните валути, пише Bloomberg. 

Търговско-претегленият доларов индекс на Deutsche Bank - показател за валутата спрямо най-важните търговски партньори на САЩ, се понижи, преустановявайки тенденцията от 2011 г., което може да бъде важен сигнал за мечи настроените инвеститори. Индексът отчете спад с над 1% този месец на фона на отслабващото търсене на активи убежища, продължаващото рали при рисковите активи и изместването на фокуса към валути като еврото и юана. 

Ръстът в

Ръстът в търсенето на рискови активи може да сложи край на успешното десетилетие за долара. Графика: Bloomberg 

Силата на долара беше характерна за по-голямата част от последните 10 години. Търговско-претеглената кошница от валути се повиши с над 40% след достигнатото дъно през 2011 г., като отбеляза пик през март, когато опасенията около пандемията бяха най-високи. Въпреки това нарастващ брой анализатори очакват валутата да отслабне на фона на опитите на глобалната икономика да се възстанови от пандемията. 

„Вероятно ще видим ситуация, в която еврозоната и Азия ще могат да отворят икономиките отново по-бързо, отколкото САЩ”, смята Питър Кинсела, Union Bancaire Privée. "Обикновено доларът има тенденция да отслабва по време на периоди на глобално икономическо възстановяване", добавя той. 

Очаква се доларовият индекс ICE - друг показател за валутата, да се понижи с около 2% до 94,1 пункта през втората половина на тази година, става ясно от проучване на Bloomberg. 

„Подобряването на вътрешните икономически тенденции в еврозоната и Китай, както и нарастващата ни убеденост в структурната слабост на долара във времето, засилват нашето мнение, че доларът ще отслабне спрямо тези основни валути”, посочва стратег на Goldman Sachs.

„Доларът остава най-доброто убежище“, заяви стратегът на Credit Agricole Валентин Маринов. „Възвръщането на нежеланието за риск по-късно тази година на фона на глобалните тревоги, ескалациите в търговското напрежение между САЩ и Китай, както и други притеснения, включително Brexit без сделка, могат да увеличат привлекателността му”, посочва той.