Битката между САЩ и Китай се разраства от търговията до всичко останало

И не само двете най-големи икономики в света са засегнати

07:49 | 10 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съперничеството между САЩ и Китай се измества към нови и непредвидими области, които обхващат всичко от популярно видео приложение до статута на Хонконг като глобален финансов център, пише Bloomberg.

Поредните поводи за напрежение засенчват търговското споразумение, постигнато през януари, което имаше за цел да сложи край на търговската война. Вместо това различията между двете сили се задълбочават точно в момент, когато световната икономика е изправена пред най-тежката си криза след Голямата депресия.

През тази седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че неговата администрация обмисля да забрани достъпа на приложението за кратки видеа TikTok до пазара в САЩ като начин да отвърне на Китай заради реакцията на страната към коронавируса. Някои от съветниците на Тръмп искат дори да се подкопаят основите на валутния борд на хонконгския долар спрямо американския. Има и опасения относно визовия статус на стотици хиляди китайски студенти, които се записват в американски колежи и университети всяка година.

Китай от своя страна предупреди САЩ и другите страни да спрат да се намесват в случая „Хонконг“ и други проблеми.

И всичко това се случва на фона на изключително големи предизвикателства за икономиките в световен мащаб. Международният валутен фонд изчислява, че до края на тази година 170 държави - почти 90% от света - ще имат по-ниски доходи на глава от населението. Това е обрат спрямо януари, когато прогнозата беше, че 160 страни ще завършат годината с растящи икономики и положителен ръст на доходите на глава от населението.

„Ескалиращото напрежение е поредната бариера пред търговията, капитала и движението на хора – все фактори, които ще тежат върху растежа, независимо кой ще спечели президентските избори през ноември“, коментират икономисти на Bloomberg.

Задълбочаващите се подразделения налагат трудни решения за глобалния бизнес. Facebook, Google и Twitter - всички те са блокирани в континентален Китай и сега са изложени на риск от същата съдба в Хонконг.

Междувременно, след като Китай наложи нов закон за националната сигурност в Хонконг, американските технологични компании спряха да съдействат на властите и няма да споделят потребителски данни с полицията в града.

Очакванията са, че заплахите и контра заплахите ще се увеличат преди изборите за президент в САЩ през ноември.

И не само двете най-големи икономики в света са засегнати.

Индия заяви, че ще забрани 59 от най-големите китайски приложения след смъртоносен сблъсък на хималайските граници, при които загинаха 20 индийски войници.

Китай предупреди Великобритания, че ще се сблъска с „последици“, ако реши да бъде „враждебен партньор“, след като се появи информация, че Обединеното кралство ще изключи Huawei от 5G мрежите си.

От април Китай започна да налага мита върху вноса на ечемик от Австралия, спря вноса на говеждо месо от четири месни завода и призова своите туристи и студенти да избягват  страната поради риск от расизъм. Правителството в Канбера по-рано призова за независимо проучване на произхода на коронавируса.